De Brusselaar produceerde in 2018 meer huishoudelijk afval - hetgeen je in witte vuilniszakken stopt - dan in 2017. Het gaat om een lichte stijging van vier procent. Een echte verklaring is daar niet voor. "Want op lange termijn is de tendens dat de afvalberg verkleint."
Afvalberg van Brusselaar neemt opnieuw toe
In 2017 haalden de Brusselse netheidsdiensten 182.000 ton huishoudelijk afval op. Een jaar later klokken de Brusselaars af op 188.000 ton, zo vernam BRUZZ vorige week. Dat is een stijging van vier procent. "Dat valt op zich wel mee", reageert Etienne Cornesse, woordvoerder van Brussel Net. "Zeker als je dat in het licht van de continue daling van de voorbije jaren plaatst."
Momentopname
Een sluitende uitleg heeft Brussel Net niet. "Men zou de toename kunnen toeschrijven aan de bevolkingsgroei. Maar die verklaring houdt geen steek, want er komen jaarlijks 9.000 inwoners bij in Brussel", aldus Cornesse. "Het is wachten op de resultaten van 2019 om te kijken of er een nieuwe evolutie gaande is."
Ook bij Brussel Leefmilieu blijft men het antwoord schuldig. "In 2016 nam de afvalberg plots met 40.000 ton toe, maar dat was slechts een momentopname die het jaar erop weggewerkt was. De tendens is toch vooral dat er minder afval wordt geproduceerd", aldus woordvoerster Céline Schaar. "Misschien ligt een stijgende koopkracht aan de oorsprong?"
Ruimte voor verbetering
De Europese richtlijnen schrijven voor dat de Brusselaar de helft van zijn afval moet sorteren. In het Gewest zitten we aan 43 procent. Brussel Net blijft optimistisch. "40 tot 45 procent van de inhoud van de witte zak is voedselafval. In 2023 wordt het verplicht om dat in een aparte zak te sorteren, waardoor we de doelstellingen kunnen bereiken", aldus Cornesse.
"We wéten dat afvalreductie mogelijk is", voegt Schaar daaraan toe. Ze verwijst naar het proefproject waarbij Brusselaars uitgedaagd werden om minder huishoudafval te produceren. "Jaarlijks produceren we gemiddeld 170 kilo afval per persoon. De proefkonijnen brachten dat terug naar 43 kilo. Er is dus enorme ruimte voor verbetering." Ook in 2020 gaan 180 Brusselse huishoudens die uitdaging aan.
Lees meer over: Brussel , Milieu , Samenleving , Leefmilieu Brussel , Openbare Netheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.