De kaart met alle CurieuzenAir-meetpunten

Bijna zesduizend inschrijvingen voor CurieuzenAir: ook premier doet mee

KVDP
© BRUZZ
17/06/2021

Liefst 5.578 Brusselaars hebben zich kandidaat gesteld voor CurieuzenAir, het grote burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in Brussel. In september worden 3.000 meetpunten opgesteld in heel het gewest. Het gaat om het grootste meetnet voor luchtkwaliteit in Europa. Ook aan de Wetstraat 16 komt een meetpunt.

Nog tot afgelopen zondag konden Brusselaars zich inschrijven voor CurieuzenAir. Voor het grootschalige burgeronderzoek werden 3.000 kandidaten gezocht om meetpunten op te stellen. De oproep van CurieuzenAir was een groot succes en leverde bijna zesduizend inschrijvingen op.

“Je merkt dat het thema leeft onder Brusselaars. Families en scholen willen weten wat de situatie is in hun straat, en ook veel bedrijven engageren zich om zicht te krijgen op de luchtkwaliteit waarin hun medewerkers dagelijks pendelen,” zegt professor Filip Meysman, projectcoördinator van CurieuzenAir.

'Gedetailleerd beeld van luchtkwaliteit'

Onder de 5.578 kandidaat-meetpunten bevinden zich ruim honderd scholen en meer dan driehonderd bedrijven en verenigingen. Meer dan vijfduizend particulieren en gezinnen hebben zich ook ingeschreven. Via een algoritme werden 3.000 locaties verspreid over de negentien gemeenten geselecteerd. Daarbij werd rekening gehouden met de geografische spreiding over heel Brussel.

“De vele kandidaat meetpunten zijn ook een grote wetenschappelijke troef”, aldus Meysman. “Uit alle aanmeldingen hebben we een dicht netwerk van 3.000 meetpunten kunnen selecteren, waardoor we een zeer gedetailleerd beeld gaan krijgen van de luchtkwaliteit over het hele Brusselse gewest.”

“Citizen science projecten hebben het soms moeilijk om deelnemers te vinden in wijken met een grote diversiteit”, zegt Meysman nog. “We zijn dan ook zeer blij dat we zeer veel kandidaat meetpunten hebben in Molenbeek, Anderlecht en Schaarbeek.”

curieuzenair

De 3.000 meetpunten in Brussel

"Vier op de tien Brusselaars is sociaal-economisch kwetsbaar. Wij vinden het zeer belangrijk om ook hen te betrekken bij dit onderzoek omdat zij proportioneel ernstiger getroffen worden door luchtverontreiniging.” vult Florence Lepoudre van CurieuzenAir-partner BRAL aan. “Door samen te werken met medische centra, buurthuizen en verenigingen tegen armoede hebben we meer dan tweehonderd meetpunten kunnen opzetten voor en met deze doelgroep".

Wetstraat 16

Op sociale media werd specifiek opgeroepen om meetpunten op te stellen in minder bevolkte gebieden als Haren en Neerpede. Dit heeft volgens de organisatie gewerkt. Zo komt er een meetpunt aan het oefenterrein van RSCA in Neerpede. De Europese wijk en de wijk rond Brussel-Congres is een ander gebied dat CurieuzenAir als moeilijk beschouwt. “Maar ook hier hebben we interessante meetpunten gevonden”, zegt Meysman. “Zo heeft de inwoner van de Wetstraat 16 zich aangemeld als kandidaat meetpunt. We zijn blij dat de premier zijn steentje wil bijdragen om de luchtkwaliteit in Brussel in kaart te brengen.”

De geselecteerde deelnemers hebben een e-mail ontvangen en zullen de meetpunten vanaf 25 september kunnen plaatsen. Wie niet geselecteerd werd, staat op de wachtlijst. Vanaf eind september zullen de meetpunten een maand lang blijven hangen om de luchtkwaliteit te meten. Onder meer de concentratie stikstofdioxide zal in kaart worden gebracht. De resultaten worden in februari 2022 bekendgemaakt via een interactieve kaart.

CurieuzenAir

CurieuzenAir is het eerste grootschalige burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in het Brussels Gewest. De komende maanden hangen 3.000 Brusselaars een testbuisje op aan hun venster.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni