Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in Watermaal-Bosvoorde.
Hoe gezond is de lucht in Watermaal-Bosvoorde?
Het is geen verrassing dat Watermaal-Bosvoorde de beste leerling van de klas is in het grote luchtkwaliteitsonderzoek. Gekneld tussen het Zoniënwoud in het zuiden, het Ter Kamerenbos en in mindere mate de groene omgeving van het Tenreuken en Tournay-Solvaypark is de gemeente het schoolvoorbeeld van een 'dorp in de stad'.
De resultaten zetten die omschrijving nog extra in de verf. Met gemiddeld 13,45 microgram stikstofdioxide per kubieke meter lucht is Watermaal-Bosvoorde duidelijk de beste leerling van de klas.
Niet ver van de Bezemhoek, een volkswijk tegenover de vijvers van Bosvoorde, is de luchtvervuiling het laagst. Een meetbuisje in de Vuilbeekvallei, in het bos, leverde daar een concentratie op van amper 6,21 µg/m³.
Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Watermaal-Bosvoorde. Bekijk de interactieve kaart hier.
Slechts één mindere schore
De hoogste concentratie werd genoteerd bij het kruispunt van de Visélaan met de Ooienstraat. Daar lopen de waardes op tot 29 µg/m³, goed voor een gele stim ('matig'). Ook dat resultaat valt logisch te verklaren. De laan is een belangrijke verbindingsweg met buurgemeente Elsene en de bebouwing is er dichter, met meer rijhuizen, die wel nog voortuinen hebben.
Met ook nog buslijn 95 van de MIVB op het traject is het een druk bereden route. Het is meteen het enige meetpunt in heel Watermaal-Bosvoorde dat een resultaat oplevert boven de 25 µg/m³, wat uitzonderlijk is in vergelijking met de bevindingen in de rest van Brussel. Op elke andere plek is de lucht dus minstens 'gemiddeld'.
Schepen van Leefmilieu Odile Bury (Ecolo-Groen) is opgetogen over de uitstekende resultaten. “Het is fantastisch dat onze gemeente bovenaan de lijst staat. Het groene karakter van onze omgeving helpt natuurlijk wel. We beseffen dat we geprivilegieerd zijn, maar dat betekent niet dat het behoud van onze goede luchtkwaliteit niet bovenaan het prioriteitenlijstje van het gemeentebestuur staat, integendeel.”
Bury wil de inspanningen in de toekomst nog opdrijven. “We gaan het aantal autoluwe wijken en fietsstraten verder uitbreiden. Daarvoor werken we samen met de scholen, waar kinderen op jonge leeftijd bewust worden gemaakt van het belang van gezonde lucht.” De gemeente probeert ook de ouders mee te laten schrijven aan een milieuvriendelijke omgeving, zegt de schepen nog.
- Beste lucht: Vuilbeekvallei (6,21 µg/m³)
- Slechtste lucht: Visélaan (29 µg/m³)
Meer CurieuzenAir
Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Milieu , Gezondheid , curieuzenair , CurieuzenAir: resultaten , NO2 , stikstofdioxide , luchtvervuiling
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.