| De properste lucht van Oudergem werd onder andere gemeten in de buurt van de Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Blankedelle.

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Oudergem.

Met aan de grens van de gemeente de groene longen van het Zoniënwoud, valt te verwachten dat het met de luchtkwaliteit in Oudergem wel goed zit. Hoewel? Met de E411-snelweg die de gemeente doorkruist zou het ook niet verrassen dat de meetpunten hier en daar een rood resultaat laten zien.

Dat is niet het geval. In heel Oudergem zijn er maar twee gele stippen te zien (wat wijst op een matige luchtkwaliteit). Hogere waarden (de stippen in oranje, rood of paars op de kaart) worden nergens gemeten. Dat betekent dus dat de concentratie stikstofdioxide (NO2) in de hele gemeente onder de kritische drempel van 40 microgram per kubieke meter lucht blijft. De Wereldgezondheidsorganisatie hanteert een strengere richtlijn van 10 µg/m³.

    20220315 CurieuzenAir oudergem overlay

    Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Oudergem. Bekijk de interactieve kaart hier.

    Herrmann-Debrouxviaduct

    Toch ziet schepen van Leefmilieu Alain Lefebvre (Défi) nog mogelijkheden om de luchtkwaliteit in de toekomst te verbeteren: "We kunnen hopen op een verbetering van de luchtkwaliteit door de aanleg van een stadsboulevard ter vervanging van de huidige snelweginfrastructuur."

    Maar eigenlijk behoort de luchtkwaliteit van Oudergem ook zonder de afbraak van het viaduct al tot de top 3 in Brussel. Alleen buurgemeente Watermael-Bosvoorde (gemiddeld 13,45 µg/m³) en Sint-Pieters-Woluwe (gemiddeld 15,66 µg/m³) gaan Oudergem (gemiddeld 16,99 µg/m³) voor. Wellicht speelt de open ruimte rond de snelweg een rol, waardoor vuile lucht niet blijft hangen op dezelfde plek.

    Naast het Zoniënwoud wijst Lefebvre ook op de andere groene zones als verklaring voor de goede luchtkwaliteit in zijn gemeente: parken zoals Hertoginnedal, het groen aan de binnenkant van de huizenblokken, beplante straten en bescherming van de woonwijken tegen doorgaand verkeer.

    Samengevat: het gros van de stippen op de kaart is lichtgroen (20-25 µg/m³, 'gemiddeld'), donkergroen (15-20 µg/m³, 'goed') of lichtblauw (10-15 µg/m³, 'zeer goed'). Oudergem telt ook drie donkerblauwe stippen aan de rand van het Zoniënwoud, de best mogelijke score ('uitstekend').

    • Beste lucht: De omgeving van de Onze-Lieve-Vrouw van Blankendellekerk (8,89 µg/m³)
    • Slechtste lucht: De Waversteenweg aan metrostation Hankar (27,95 µg/m³)

    Meer CurieuzenAir

    Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

    Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

    Lees meer over: Oudergem , Milieu , Gezondheid , CurieuzenAir: resultaten , curieuzenair , NO2 , stikstofdioxide , luchtkwaliteit

    Lees ook

    Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

    Site by wieni