Bij een aantal Brusselse horecazaken kun je eten afhalen zonder daarbij meer afval te creëren. Negen Brusselse horecazaken kregen daarvoor financiële steun van het gewestelijk agentschap Leefmilieu Brussel. Ook tien andere horecazaken ontvingen steun om aan de slag te gaan met innovatieve voorstellen om de afvalberg te verminderen.
Brusselse horeca wil afvalberg verkleinen met statiegeld voor afhaalmaaltijden
Leefmilieu Brussel selecteerde 19 projecten die samen een enveloppe van 150.000 euro zullen verdelen. Het doel: de afvalberg verkleinen. Een opvallend voorstel van het zogenoemde BOK-netwerk maakt deel uit van de laureaten.
Dat netwerk start met afhaalmaaltijden met herbruikbaar verpakkingsmateriaal. Het bestaat uit Boentje Café in Schaarbeek, Collectif KomChéTaMère in Elsene, Entre Nous in Sint-Gillis, La Kantine du Canal in Anderlecht, Le Millefeuille in Elsene, Pot-Pot in Vorst, Refresh BXL in Elsene, Super Fourchette in Brussel-Stad en Tandem Café in Sint-Joost-ten-Node.
Concreet betekent dat dat wie bij hen iets bestelt, een bord, beker of meeneemdoos krijgt waar statiegeld op verrekend wordt. Daardoor betaal je eenmalig wel een hoger bedrag, maar je krijgt dit bedrag terug. Het alternatief is dat je zelf iets meeneemt om de maaltijd in te vervoeren.
Overige kandidaten
In totaal werden 51 kandidaturen ingediend. De 19 geselecteerde laureaten gaan aan de slag met een zero-afvalbeleid. Naast het BOK-netwerk zijn er nog andere Brusselse restaurants en handelaars geselecteerd. Onder hen zijn het fish ’n chipsrestaurant Bia Mara in Brussel Stad, dat ambieert om alle wegwerpverpakkingen volledig te verbannen.
Ook Cookingo in Sint-Lambrechts-Woluwe levert maaltijden in herbruikbare verpakking met statiegeld, net als ijsverkoper Glacier Gaston in Brussel-Stad. La Tricoterie in Sint-Gillis komt met een zero-afvalbar en een zero-afvaltraiteur. Restaurant Norma in Brussel Stad biedt gefilterd en bruisend kraantjeswater aan. Hun dranken kun je kopen en meenemen in flessen met statiegeld.
Ook de winkels OzFair, Bloum, Bulk Bar en Maison Pétré werken met het budget van Leefmilieu Brussel hun zero waste-beleid verder uit.
Er komen steeds meer strengere reglementeringen bij op het vlak van afval, verklaart Leefmilieu Brussel. "Handelaars en ondernemers van horecazaken worden ertoe aangezet om stil te staan bij hun ecologische en economische impact en na te denken over mogelijke oplossingen. Zo kunnen ze een positie innemen tegenover hun klanten en de concurrentie. Leefmilieu Brussel begeleidt hen bij deze aanpak."
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Milieu , horeca , restaurants , zero waste