Imker honing BRUZZ 1565

| Deze imkers zijn blij met hun oogst (archiefbeeld). Maar het Gewest gaat een 20-tal bijenkorven in Natura 2000-gebieden schrappen, omdat ze de voeding van wilde bijen verorberen

Gewest schrapt bijenkorven in Natura 2000-gebieden

SDS
© BRUZZ
06/01/2020

Het Brussels Gewest gaat een 20-tal bijenkorven weghalen uit Natura 2000-gebieden. De honingbijen uit de korven roven het voedsel van wilde bijen in de buurt, die daarna niet meer genoeg te eten hebben. Omdat die wilde bijen een belangrijke rol spelen in de bestuiving van een heel aantal planten, bedreigt dat de biodiversiteit in het gewest.

Dat blijkt uit een antwoord van minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) na een vraag van parlementslid Bianca Debaets (CD&V), waarover de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure maandag berichten.

Gewestelijk milieuagentschap Leefmilieu Brussel heeft in het verleden een twintigtal bijenkorven in groene ruimten en volkstuintjes ter beschikking gesteld van imkers, zei Maron, "in een tijdperk dat er geen enkel ecologisch probleem werd vermoed".

Voedseltekort

"Intussen weten we dat deze bijenkorven hoogstwaarschijnlijk een ecologisch risico inhouden voor populaties wilde bijen in een omtrek tussen de 600 en 1200 meter om de korf heen", vervolgde de minister. "Dat hebben recente studies aangetoond en suggereren ook de data die de ULB in het gewest heeft verzameld."

Daarom zullen in het voorjaar van 2020 alle bijenkorven in de Brusselse Natura 2000-gebieden worden weggehaald. Het Gewest volgt daarmee een advies op van de Brusselse Hoge Raad voor Natuurbehoud uit 2017. "De korven in andere natuurgebieden hadden we al eerder geschrapt", liet de minister weten.

Register bijenkorven

In sommige volkstuintjes zullen de bijenkorven behouden blijven. Zij moeten de relatie tussen bijen en voedselproductie beter in de verf zetten. Maron wil in de komende jaren ook een register uitbouwen van de bijenkorven in het gewest, dat gebaseerd zal zijn op verplichte jaarlijkse aanmeldingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , wilde bijen , honingbijen , Leefmilieu Brussel , Bianca Debaets , Alain Maron , Brusselse Hoge Raad voor Natuurbehoud

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni