De Brusselse regering zal voor volgend jaar 30 miljoen euro aan budgetten vrijmaken voor de energiepremies. Daarmee zullen Brusselaars een dekking tot 70 procent van hun isolatiefactuur mogen verwachten, komt er een bonus voor wie een volledige renovatie of een voorafgaande audit uitvoert en steun voor wie van stookolie wil afstappen. Ook zal er gepersonaliseerde begeleiding voorzien worden voor elke bouwheer.
Budgetten voor energiepremies verhogen in 2021 tot 30 miljoen euro
In 2019 maakte de Brusselse regering 18 miljoen euro vrij voor de energiepremies, dit jaar was dat 26 miljoen euro, en volgend jaar zal dat stijgen tot 30 miljoen euro. Daarmee probeert de regering dichter te komen bij de klimaatdoelstellingen van de stad: tegen 2030 zou Brussel zijn uitstoot van broeikasgassen met minstens 40 procent moeten verminderen. De Brusselse gebouwen zijn verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van het energieverbruik in Brussel en 60 procent van de directe uitstoot van broeikasgassen.
“Om alle sectoren aan te moedigen bij te dragen aan de klimaattransitie en energiebesparingen te realiseren, breiden we deze categorie van begunstigden van de hoogste premies uit naar nieuwe sectoren", legt minister van Klimaattransitie, Leefmilieu en Energie Alain Maron (Ecolo) uit.
"De belangrijkste aandacht en steun gaan uit naar de Brusselaars met een bescheiden inkomen. De premie en de begeleiding moeten in de eerste plaats dienen ter ondersteuning van degenen voor wie het risico op kansarmoede of gezondheidsproblemen wordt vergoot door bijvoorbeeld een kapotte ketel. De evolutie van de energiepremies moet bijdragen tot een rechtvaardige transitie", zegt Maron.
Afbouw van stookolie
Sinds september 2020 en nog tot september volgend jaar wordt er een terugbetaling voorzien voor bepaalde Brusselaars van isolatiewerken. Omdat volledige renovaties, zoals van een gevel, efficiënter en goedkoper zijn, wilt de Brusselse regering deze aanmoedigen aan de hand van bonussen van 10 tot 20 procent. Ook audits, die bouwheren helpen bij het identificeren van renovatieprojecten, verdienen een bonus van 25 procent.
Zoals vastgelegd in het Klimaatplan bereidt Brussel zich ook voor op een afstap van stookolie. De installatie van nieuwe stookolieketels zal vanaf 2025 verboden worden en om die transitie te vergemakkelijken zullen ook hier specifieke premies worden voorzien.
Om zowel privépersonen als professionals in hun renovatieplannen te begeleiden, maakt de Brusselse regering in 2021 ook financiële steun vrij voor actoren die hierin gespecialiseerd zijn.
Lees meer over: Brussel , Milieu , energiepremies , Alain Maron
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.