BRUZZ, De Standaard en Le Soir lanceren vandaag, vrijdag, CurieuzenAIr, het eerste grootschalige burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De volgende maanden zullen we 3.000 Brusselaars zoeken die een testbuisje willen ophangen aan hun venster. Op die manier kunnen we in alle Brusselse wijken de luchtkwaliteit in kaart brengen.
CurieuzenAir: BRUZZ stapt mee in bevolkingsonderzoek naar luchtkwaliteit
Lees ook: Curieus naar de lucht in uw straat?
Vanaf vandaag tot en met 13 juni kunnen Brusselaars zich inschrijven om één van de 3.000 beschikbare meetpakketten van CurieuzenAir te ontvangen. Vanaf 25 september wordt dan de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht gemeten, en dat gedurende vier weken. De medewerkers van de Universiteit Antwerpen gaan nadien met die gegevens aan de slag om de luchtkwaliteit in onze wijken in kaart te brengen.
"Journalistiek en streven naar een stad waarin het voor iedereen goed leven is, gaan hand in hand"
"Wie BRUZZ de jongste jaren volgde, weet hoe belangrijk de leefbaarheid van onze stad voor ons is", zegt Kristof Pitteurs, hoofdredacteur van BRUZZ. "We moesten dan ook niet nadenken over de vraag om mee te stappen in CurieuzenAir. Het onderzoek naar de invloed van het verkeer op de luchtvervuiling wordt één van de grootste burgeronderzoeken ooit opgezet in Brussel en daarvan willen we maar al te graag deel uitmaken."
"De volgende maanden gaan we u niet alleen informeren over CurieuzenAir, maar willen we luchtkwaliteit in het algemeen hoog op onze agenda houden", zegt Kristof Pitteurs, "We zijn ervan overtuigd dat objectieve journalistiek én het streven naar een stad waarin het voor iedereen goed leven is, hand in hand kunnen gaan".
Beleid aanpassen
Alain Maron (Ecolo), Brussels Minister voor Klimaat, Milieu, Sociale Zaken en Gezondheid benadrukt het belang van het project en steunt het initiatief om burgerwetenschap op de kaart te zetten: "Ik ben verheugd dat zoveel Brusselaars de kans krijgen om zelf de luchtkwaliteit te meten. De gegevens van CurieuzenAir zullen gedetailleerd inzicht verschaffen in de luchtkwaliteit over heel Brussel, en de bijhorende gezondheidseffecten. Dit zal ons in staat stellen een wetenschappelijk gefundeerd beleid uit te stippelen om de luchtverontreiniging terug te dringen en zo de levenskwaliteit van wie in Brussel woont, werkt of op bezoek is, te verbeteren."
CurieuzenAir is een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen, de Université Libre de Bruxelles, de stadsbeweging BRAL Le Soir, De Standaard en BRUZZ. Het initiatief maakt deel uit van het Brussels Clean Air Partnership, een samenwerking die in oktober 2020 werd opgestart door Bloomberg Philanthropies, de Brusselse Hoofdstedelijke Regering en Leefmilieu Brussel.
CurieuzenAir
Lees meer over: Brussel , Milieu , CurieuzenAir , curieuzenair , curieuzeneuzen , actie schone lucht