Met een meetbord aan het raam kan u weten hoe gezond de lucht in uw straat is. Drieduizend Brusselaars doen vanaf dit weekend de test als 'CurieuzenAir'. Drie deelnemers leggen uit waarom ze meedoen aan het grootste burgeronderzoek ooit in Brussel.
| Dan Wodon, deelnemer aan CurieuzenAir, het wetenschappelijk burgeronderzoek naar luchtkwaliteit.
Dan Wodon meet de lucht in de Europese wijk
“Ik woon dichtbij het Leopoldpark en het Europees parlement. De wijk zit met een zekere paradox: er zijn een paar grote verkeersassen, maar ook veel groen en er zijn maatregelen getroffen om het verkeer te minderen. Dit jaar is er bovendien nog veel telewerk. Deze meting kan de beleidsmakers leren of die maatregelen iets uithalen. Daar heeft iedereen belang bij.
“In mijn straat doen nog een paar buren mee. Veel mensen zaten het voorbije jaar vaak thuis en zijn zich misschien beginnen afvragen hoe gezond de lucht rond hun huis is. Buren met kinderen willen ook weten hoe het zal zijn voor de volgende generaties.
“Het is de eerste keer dat ik aan zo’n burgeronderzoek meedoe. Ik heb echt geen idee wat het resultaat zal zijn. Het zou mij verbazen mocht dat echt niet goed zijn, gezien het vele telewerk en de nadruk op openbaar vervoer in de wijk. Ik zou in ieder geval niet verhuizen, maar kijken of ik zelf iets kan verbeteren in de buurt.”
Delphine Laho meet de luchtkwaliteit in Jette
“Ik woon vlakbij het Boudewijnpark, in de Henri Huybrechtsstraat. Ik hoop dat de luchtkwaliteit er goed zal zijn, maar ik weet het niet. Ik doe mee omdat ik zelf arts en onderzoeker ben en nieuwsgierig naar de wetenschap. In de tweede plaats doe ik mee als moeder. Ik heb een zoontje van drie. Voor hem vind ik het educatief om dit samen te doen.
“Ik weet niet of de luchtkwaliteit hier echt een impact heeft op zijn gezondheid, want wij wonen in een heel groene zone. Ik wil wel weten of de Brusselse maatregelen, zoals de zone 30 en de aandacht voor fietspaden, een positief effect hebben op de lucht. Met 3.000 deelnemers kan je daar toch een goed beeld van krijgen.
“Mochten de resultaten niet goed zijn, zou ik wellicht nog meer voorstander worden van extra fietspaden. Ik zou willen dat er dan nog meer over gepraat wordt. Wij wonen hier goed en we doen al heel veel te voet, maar de resultaten kunnen tonen wat er nog nodig is. Dit onderzoek is er ook voor mijn buren. Ik hang dit weekend een affiche op aan mijn raam en zal hen inlichten als het onderzoek begint.”
Aurel Gavriloaia meet de lucht in Sint-Pieters-Woluwe
“Wij wonen op de eerste verdieping in de Bosstraat. Dat is geen grote straat, maar er is redelijk veel verkeer. Sint-Pieters-Woluwe is een groene gemeente aan de rand van het Zoniënwoud. Ik wil zien of een straat in zo’n relatief groene wijk toch een impact ondervindt van het verkeer. Er staat een bushalte recht voor onze deur. We hebben dat verkeer natuurlijk nodig, maar het is toch een uitdaging in verschillende steden.
“Ik werk als vastgoedontwikkelaar. De vraag naar luchtkwaliteit was al aanwezig binnen mijn sector, maar weegt sinds de coronacrisis nog veel meer door. Elke professional moet nu nadenken over hoe je de indoor-luchtkwaliteit kan verbeteren. Maar waar komt die lucht vandaan? Van buiten. Als je een gebouw isoleert en ventileert, is de kwaliteit van de lucht buitenshuis essentieel. Dat is mijn motivatie om mee te doen. Zo’n analyse op grote schaal in heel Brussel is leerrijk.
“Zelf let ik er nog niet zo hard op. Ik fiets elke dag vanuit Woluwe naar centrum-Brussel en terug, en ik leef nog (lacht). Ik ga ook niet nadenken of ik mijn ramen liever achteraan dan vooraan openzet. Maar, ik werk in Brussel en ik woon in Brussel. Als het initiatief genomen wordt, doe ik graag mee.”
CurieuzenAir
Lees meer over: Brussel , Milieu , CurieuzenAir , curieuzenair , luchtkwaliteit
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.