Gele grasperken, bomen die hun bladeren verliezen en een kurkdroge bodem. Niet alleen de mensen snakken naar het einde van de hittegolf, ook de Brusselse flora kan dringend een spatje regen gebruiken. Leefmilieu Brussel, dat de gewestelijke parken beheert, redt intussen wat er te redden valt.
De verdorde stad: Brussel Leefmilieu besproeit groene ruimten zo veel het kan
De parken en bossen in het Brussels Hoofdstedelijke Gewest kreunen onder de hitte. Op sommige plaatsen lijkt het wel al herfst, met de vele bladeren die vallen door de hitte en het gebrek aan regen.
“We beleven uitzonderlijke weersomstandigheden en dat jaar na jaar,” laat Brussels schepen van Groene Ruimten Zoubida Jellab (Ecolo) zich ontvallen in Le Soir.
De groendienst van de Stad Brussel doet er dan ook alles aan om de kostbare flora op haar grondgebied zo goed als mogelijk te redden van de verdorring. Met een tankwagen, een bestelwagen en twee voertuigen met waterreservoir, trekken de gemeentediensten ten strijde.
Meest kwetsbare planten besproeien
“Maar daarbij moeten we kiezen,” vertelt Laurent Somme aan de Franstalige krant. Hij coördineert het beheer van de groene ruimten voor Leefmilieu Brussel. “We besproeien in de eerste plaats de meest kwetsbare planten, zoals jonge bomen, eenjarige en vaste planten, maar ook beschermde natuur krijgt water.” Daarnaast denkt men na over het planten van soorten die beter bestand zijn tegen hitte en droogte.
De vergeelde grasvlakten krijgen dan weer geen water, maar hoewel menig Brusselse pelouse vandaag op sterven na dood lijkt, kunnen grassen een droogte tot zes weken overleven, leert Somme ons.
Impact op bossen
Wat de bossen in Brussel betreft, die lijken vooralsnog beter opgewassen tegen de hitte, hoewel ook daar de droogte mogelijk nog zijn tol zal eisen: “Op dit moment is de impact van het warme weer moeilijk in te schatten. De gevolgen ervan laten zich vaak pas na enkele maanden of zelfs jaren voelen,” weet Somme.
Sproeien in bijvoorbeeld het Zoniënwoud doet leefmilieu Brussel niet. “We monitoren de situatie,” zegt boswachter Mathieu Piret. “Zo maken we jaarlijks een inventaris van de toestand van de bomen op, waarin we kijken naar hoe die zich ontwikkelen.”
Intussen bekijken ze bij Leefmilieu Brussel hoe ze het Zoniënwoud beter bestand kunnen maken tegen de alsmaar stijgende temperaturen. “Op dit moment bestaat het woud voor 70 procent uit beuken, waarvan de wortels dicht tegen de oppervlakte zitten. Daardoor zijn ze niet zo goed opgewassen tegen de warme temperaturen als bijvoorbeeld eiken.“
(Gevaarlijk) blauwwier in vijvers
Ander zorgenkindje zijn de vijvers in Brussel. “We merken dat er zich in stilstaand water blauwwier ontwikkelt door de stijgende temperatuur van het water en het gebrek aan zuurstof,” zegt hydroloog Benjamin Thiébaut in Le Soir. “Een gevaarlijke bacterie,” waarschuwt hij, “omdat ze schadelijk zijn voor mens en dier.”
Hoewel sowieso verboden, raadt Leefmilieu Brussel daarom ten stelligste af om in open water te zwemmen. Honden nemen ook beter geen frisse duik in vijvers en met eendjes voederen stop je beter ook, omdat het de ontwikkeling van blauwwier in de hand werkt.
Lees meer over: Brussel , Milieu , hittegolf , droogte , groene ruimte , brusselse parken