Planten water geven of de ramen poetsen: het hoeft niet met leidingwater, maar toch zijn de meeste Brusselaars daarop aangewezen. De vzw No Way Back heeft nu een eerste 'pompstation' voor grondwater geopend in Schaarbeek, waar iedereen die wil een emmer, gieter of hele tank kan vullen met water uit de bodem.
Eerste gratis 'grondwatertankstation' van Brussel geopend
Het water uit de bodem is niet drinkbaar, "maar perfect bruikbaar om planten te sproeien, te kuisen en waterpistolen te vullen", laat opensource.brussels weten via hun Facebookpagina. Opensource is een project van de vzw No Way Back, dat grondwater van bouwwerven wil opvangen zodat burgers het kunnen gebruiken.
Sinds vorige week is er een nieuwe grondwaterpomp geïnstalleerd op een bouwwerf in Schaarbeek, ter hoogte van de Vanderlindenstraat 30. Het Belgische pompbedrijf Wilo sponsorde hen met een gratis pomp. Zo kan iedereen die wil een gratis emmer komen halen.
"Een emmer, een gieter, dat is allemaal goed, maar het kan evengoed de gemeente zijn die rondrijdt met een sproeimachine of veegwagen", zegt projectcoördinator Yoeri Bellemans van vzw No Way Back aan BRUZZ. "De gemeentediensten maken nu nog altijd voornamelijk gebruik van leidingwater om hun tanken te vullen. Zij zijn deze week al komen testen aan onze pomp en het lukt perfect om hun wagens te vullen met grondwater."
Netwerk vormen
De pomp zal tot eind augustus te gebruiken zijn, want zo lang duurt de bouwwerf in de Vanderlindenstraat. "De pomp is geënt op een werf omdat daar al water beschikbaar is in grote volumes", legt Bellemans uit. "Er wordt meer water opgepompt dan de werken nodig hebben, dus recupereren wij dat restwater via onze pomp. Zonder ons systeem zou dat water verloren gaan in de riolering."
De locatie ligt bovendien dichtbij de Brabantstraat, waar dagelijks een veegwagen van Net Brussel doorrijdt. Ook Net Brussel is al komen testen en kan zijn schoonmaakwagens deze zomer aansluiten op de grondwaterpomp.
Het is de eerste keer dat er voor langere tijd een waterpomp van opensource.brussels in de stad beschikbaar is. Er waren al eerder proefprojecten in verschillende gemeenten, maar nu blijft de pomp dus drie maanden lang beschikbaar. "Onze bedoeling is om de komende weken nog enkele andere punten in Brussel te openen", zegt Bellemans nog, "zodat we een netwerk van verschillende pompen kunnen vormen, in de nabijheid van de mensen."
Lees meer over: Schaarbeek , Milieu , opensource.brussels , grondwater
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.