Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) reageert op de luchtvervuilingspiek van de afgelopen dagen. “We bekijken of we de bemesting in Vlaanderen kunnen beperken als er smogrisico is.”
Fremault kijkt naar Vlaamse boeren om smogpieken te vermijden
In heel het land was de luchtkwaliteit de afgelopen dagen uitermate slecht. Zowel in Brussel als in Vlaanderen werd de informatiedrempel van 50 µg/m³ overschreden. Een zonnige windstille dag in combinatie met fijn stof, bijvoorbeeld van dieselwagens, veroorzaken zulke smogpieken.
Maar nu kwamen daar ook nog de meststoffen bij, die landbouwers in deze tijd van het jaar uitstrooien. Doordat stikstofoxiden in de lucht reageren met het ammoniak van de meststoffen, vormen die nog eens extra fijn stof.
Minder Vlaamse mest
Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) wil zulke verontrustend hoge luchtvervuiling in de toekomst zo veel mogelijk vermijden. Ze kijkt daar voor naar de Vlaamse boerenvelden. Brussel Leefmilieu gaat onderzoeken of er een akkoord tussen Vlaanderen en Brussel kan komen over bemesting tijdens smogrisico, zo kondigt Fremault aan.
“Idealiter is er minder of geen bemesting als er al een risico bestaat op smogpieken,” zegt woordvoerster Claudia Nibelle aan BRUZZ. “We weten op voorhand wanneer er zonnige, windstille dagen aankomen. In dat geval zouden we aan de boeren kunnen vragen hun bemesting aan te passen. Want de luchtvervuiling treft ook Vlaanderen.”
Concreet is het plan nog niet. Leefmilieu Brussel moet eerst nagaan of het technisch haalbaar is om zulke afspraken te maken tussen Vlaanderen en Brussel. Wellicht is daar volgende week meer duidelijkheid over.
Intussen reageert Groen verontwaardig op het voorstel van Fremault. “Iedere Brusselaar weet dat de luchtvervuiling in Brussel te maken heeft met de uitstoot van wagens en de te hoge autodruk", zegt Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt. "Het is daarom wraakroepend dat Minister Fremault de Vlaamse boeren hier de verantwoordelijkheid toeschuift."
Bovendien vraagt Groen zich af waarom het pollutiepiekplan niet in werking is getreden. “Waarom heeft Brussel een pollutiepiekplan als het zelfs bij deze zeer ongezonde lucht niet in werking treedt?”
Lees meer over: Brussel , Milieu , smog , luchtvervuiling , bemesting , Céline Fremault
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.