| Binnen tien jaar zou de totale hoeveelheid afval per Brusselaar met 20 procent moeten dalen. Een manier voor Leefmilieu Brussel om de daarvoor vereiste mentaliteitsverandering te kweken, is de Zero Afval Challenge

Gewest zoekt 200 huishoudens voor derde Zero Afval Challenge

SDS
© BRUZZ
04/02/2021

Gewestelijk milieuagentschap Leefmilieu Brussel heeft zonet de derde editie van haar Zero Afval Challenge gelanceerd. Het agentschap zoekt ruim tweehonderd huishoudens in Brussel, alleenstaanden zowel als gezinnen, die mee willen proberen hun afvalberg vier keer te verkleinen.

"Door de gezondheidscrisis en de quarantaineperiode zijn veel burgers zich bewust geworden van de hoeveelheid afval die ze weggooien", klinkt het bij Leefmilieu Brussel. "Dit is het ideale moment om je vuilnisbak op dieet te zetten, want wij lanceren de derde editie van de Zero Afval Challenge en zoeken opnieuw burgers die bereid zijn de uitdaging aan te gaan."

In totaal zoekt het agentschap meer dan tweehonderd huishoudens, zowel alleenstaanden als gezinnen. Zeker ook Nederlandstaligen, die in 2020 een vijfde van de deelnemers uitmaakten. Wie meedoet, moet zich engageren om zowel aan het begin als aan het einde van de challenge zijn of haar totale hoeveelheid afval één maand lang te wegen.

Bijna 250 Brusselse gezinnen namen deel aan de eerste twee edities van de Zero Afval Challenge. Deze Challengers produceerden gemiddeld 45 kilo restafval per persoon/per jaar, ofwel ruim vier keer minder dan het gemiddelde onder Brusselaars. De deelnemers van de corona-editie 2020 slaagden daar dus ook in, net als hun collega's uit 2019, hoewel ze door de pandemie veel meer tijd dan voorzien thuis doorbrachten. (Lees verder onder de afbeelding)

De Zero Afval Challenge van Net Brussel in 2019

| 171 kilo is de gemiddelde hoeveelheid restafafval ven een Brussels huishouden. Ernaast zie je de resultaten van de eerste Zero Afval Challenge, in 2019. De resultaten van de corona-editie 2020 liggen volgens Leefmilieu Brussel in dezelfde lijn.

De top 5-tips van voormalige deelnemers? "Kraantjeswater drinken, een drinkbus of brooddoos gebruiken, aankopen in bulk, de hoeveelheid wegwerpverpakkingen beperken, en schoonmaken met herbruikbaar materiaal", somt Leefmilieu Brussel op basis van een enquête onder de ex-deelnemers op.

Ze gooien ook allemaal hun keukenafval in de oranje zak of op de composthoop, terwijl de helft van de Brusselaars daarvoor nog steeds de witte zak gebruikt en dit soort afval een groot deel uitmaakt van de inhoud van die witte zak.

Workshop rond compost

Wie dit jaar meedoet, krijgt net als de voorbije jaren begeleiding in de vorm van praktische workshops over een tiental verschillende thema’s: van tips om voedselverspilling te beperken tot bokashi- en andere composteertechnieken, of het maken van je eigen onderhouds- en cosmeticaproducten. In september zullen de deelnemers elkaar kunnen ontmoeten om tips uit te wisselen.

Leefmilieu Brussel laat weten dat de deelnemers ook elke maand zullen worden uitgenodigd om ludieke 'zero-afvaluitdagingen' aan te gaan. Die zal iedereen kunnen volgen en mee aangaan via de nieuwsbrief van het project, of de Facebookpagina Brussel Zero Afval.

Op 11 en 17 februari worden online infosessies over de derde Zero Afval Challenge georganiseerd. Online inschrijven kan nog tot 28 februari via de website van Leefmilieu Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni