Het traject van het toekomstige Kleine Zennepark tussen Abattoir en het park aan de Ninoofsepoort

| Het traject van het toekomstige Kleine Zennepark, tussen Abattoir en het park aan de Ninoofsepoort.

Groene wandelweg van slachthuizen naar park Ninoofsepoort tegen 2023

SDS
© BRUZZ
21/02/2020
Updated: 21/02/2020 13.49u

De regering heeft het licht op groen gezet voor het ‘Kleine Zennepark’, een al langer geplande groene wandelweg tussen de Ninoofsepoort en de slachthuizen van Anderlecht. De promenade wordt aangelegd bovenop de bedding van een voormalige zijarm van de Zenne, vandaar de naam. Tegen eind 2023 zouden buurtbewoners in het groen naar het park aan de Ninoofsepoort kunnen wandelen of fietsen.

Dat laat het kabinet van minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) weten via een persbericht. Het project zit wel nog maar in de fase van de haalbaarheidsstudies, momenteel wordt nog onderhandeld met eigenaars van terreinen op het traject.

Het Kleine Zennepark, eigenlijk een promenade, zou vier open ruimtes tussen gebouwen met elkaar verbinden. Ze heeft voor de duidelijkheid niets te maken met het Zennepark, een al even smalle promenade in de voormalige bedding van de 'echte' Zenne in Schaarbeek.

Pocketparkje aan Grote Hal

Van het park aan de Ninoofsepoort zal het Kleine Zennepark langs de 'Grote Hal' lopen, een vastgoedproject van de gemeente Molenbeek met wintertuin tussen Nijverheidskaai en Heyvaertstraat. De wandelweg verbreedt daarvoor tot een pocketparkje dat tot aan de Heyvaerstraat loopt. Daarna loopt het 'lineaire park' verder achter huizen door en steekt de Zeemtouwers- en Liverpoolstraat over.

De groene promenade zou nogmaals verbreden aan het Circularium, een herbestemmingsproject van een automobielsite, en zo opnieuw een doorsteek naar de Heyvaertstraat creëren. Na een oversteek van de Passerstraat eindigt het Kleine Zennepark aan het toekomstige Grote Stadsplein van de Slachthuizen, aan de Ropsy Chaudronstraat. (Lees verder onder de kaart)

Als de restruimte eenmaal toegankelijk is gemaakt, zullen voetgangers, langzame fietsers en personen met beperkte mobiliteit op een veilige en aangename manier tot aan het park van de Ninoofsepoort kunnen raken. De promenade zal dan een goed alternatief zijn voor de drukke Heyvaertstraat, waar heel veel doorgaand verkeer passeert.

Dit project van Leefmilieu Brussel maakt deel uit van het "Heyvaert-Poincaré"-stadsvernieuwingscontract (SVC), en was voorzien in het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling. In 2017 drong de bouwmeester nog eens aan om het parkje te realiseren, "als een zinvolle doorsteek voor voetgangers en fietsers met een historische, geografische en stedelijke legitimiteit".

De oplevering van het Kleine Zennepark is momenteel eind 2023 gepland. Op lange termijn is ook een begroeide verbinding tussen het Kleine Zenne- en het Dauwpark gepland, om een groen netwerk in de wijk te creëren. Maar daar is een gebouw gebouwd op het traject, dat ook langs de speelplaats van een school loopt, en die kwesties moeten eerst nog worden opgelost.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel-Stad , Sint-Jans-Molenbeek , Milieu , Samenleving , Ninoofsepoort , kleine zennepark , Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni