| "Meten is weten," redeneren de groenen. "Wij doen hier het werk van de regering."

Groenen meten Brusselse luchtkwaliteit: 'NO 2 pollution'

KDM
© BRUZZ
16/02/2018

De Brusselse regering onderschat de luchtvervuiling in het gewest schromelijk, aldus Groen en Ecolo. Daarom nemen de twee partijen het heft in eigen handen: een maand lang plaatsen ze driehonderd tijdelijke meetstations. "Wij doen hier het werk van de Brusselse regering."

Onder de leuze NO2 pollution - oftewel 'neen tegen vervuiling' - willen Groen en Ecolo de luchtkwaliteit in verschillende Brusselse wijken in kaart brengen. Eerder deden de partijen dat al in Schaarbeek, nu komt er een breder project.

Vandaag voert gewestelijk milieuagentschap Leefmilieu Brussel al onderzoek uit naar de luchtkwaliteit van het gewest. Maar dat vinden de groenen ruim onvoldoende.

'Meten is weten'

"De Brusselse regering onderschat het probleem," zegt parlementslid Annemie Maes (Groen) aan BRUZZ. "Er zijn maar negen punten waar meetapparatuur geïnstalleerd is. Verschillende gemeenten, zoals Jette, hebben er geen."

Maes benadrukt tegelijkertijd de gezondheidsrisico's die stikstofdioxide (NO2) inhoudt, zoals ademhalingsproblemen, longziekten of hartaanvallen.

Om die reden willen de groenen hun eigen onderzoek uitvoeren. Ze verspreiden dit weekend een 300-tal meetbuisjes over 12 Brusselse gemeenten. Groen en Ecolo riepen hun lokale afdelingen op om samen hun schouders onder het project te zetten, zoals eerder al gebeurde in Schaarbeek.

"De Brusselse regering onderschat het probleem van de luchtvervuiling."

Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen

De meetbuisjes bestelden de partijen bij een Brits bedrijf, dat ook de analyse van de resultaten op zich zal nemen. De buisjes moeten gewoon verticaal opgehangen worden aan een gevel waar lucht vlot kan doorstromen. De installatie is dus makkelijk. In het verleden maakte ook de ngo Client Earth er gebruik van.

De tijdelijke meetpunten komen er onder meer op de gevels van de huizen van deelnemende gezinnen, crèches, fietswinkels en bakkerijen.

"Meten is weten," stelt Maes. "Wij doen hier het werk van de regering."

Bewustwording

Het resultaat van de metingen moet de Brusselaars sensibiliseren omtrent de ondermaatse luchtkwaliteit van de stad, hopen de groenen. Al blijven de twee partijen ook hameren op de noodzaak van concrete maatregelen.

"De Brusselse lage-emissiezone is een eerste stap, maar onvoldoende," zegt Maes. "In het parlement dienden we samen met Ecolo al een voorstel in om de luchtkwaliteit te verbeteren. We pleiten voor betere isolatie, de promotie van schone verwarmingstechnologieën en het gericht planten van bomen tegen vervuiling."

"Daarnaast zijn we ook vragende partij voor een totale dieselban tegen 2025," zegt het parlementslid. Minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) voorziet die pas tegen 2030.

De meetbuisjes moeten ongeveer een maand blijven hangen, de resultaten verwachten Groen en Ecolo pas in april.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Luchtkwaliteit , Annemie Maes , luchtkwaliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni