Het grootste plein van het gewest is vandaag vooral een stenen woestijn. Maar begin volgend jaar komen er op het Flageyplein 72 bomen bij, vertelt schepen van Groene Ruimten Audrey Lhoest (Ecolo).
Groener Flageyplein: ‘Meer bomen combineren met evenementen lukt best’
Er staan nu een twintigtal bomen op het plein. Waarom er nog bijplaatsen?
Lhoest: De uitgestrekte stenen vlakte blijft erg dominant en maakt van de plek ook een hitte-eiland. Het beleid van de gemeente is om groen en water terug in de stad te brengen waar dat kan, dus ook op dit plein. In de zomer zie je er de kinderen wel in de fonteinen spelen, maar het blijft toch erg oncomfortabel. Dankzij het groen komt er ook een organischere overgang met de vijvers.
Wat zal u precies planten?
Lhoest: Er komt een breed palet aan vooral inheemse bomen: linden, eiken, esdoorns, berken en haagbeuk bijvoorbeeld. We willen ook met mediterrane parasoldennen experimenteren omdat die erg goed tegen droogte bestand zijn. Waar het kan planten we grotere bomen: aan de rand van het plein en op het Heilig Kruisplein, waar meer volle grond is. Elders zal het meer om struiken en lage planten gaan. We letten er daarbij op dat het interessante planten zijn, die bijvoorbeeld bijen aantrekken.
Het Gewest doet het Flageyplein zelf, wij het Heilig Kruisplein, maar de planning deden we samen, ook met de bouwmeester trouwens. Er komen 72 bomen bij op het Flageyplein en nog eens 22 op het Heilig Kruisplein. Samen met de extra exemplaren aan het begin van de omliggende straten zijn dat 117 bijkomende bomen. We willen die in januari en februari planten.
"Ook het Kasteleinsplein vergroenen we: er komt een gazon van 700 vierkante meter, naast ander groen en extra bomen"
Er is een wekelijkse markt op het plein, circus Bouglione komt er jaarlijks. Wordt dat geen probleem?
Lhoest: Evenementen op die plek horen bij het karakter van Elsene en zullen blijven, het centrale deel blijft ook daarom vrij. We gaan de bomen wel beschermen tegen voertuigen van bijvoorbeeld marktkramers.
Dit soort ingrepen past in het gemeentebeleid, zegt u. Waar gebeurt het dan nog?
Lhoest: Op het Kasteleinsplein doen we een grote ingreep: er komt een gazon van 700 vierkante meter, we planten bomen en andere planten bij. Maar ook in tal van gewone straten doen we vergroeningsoperaties. Verschillende aspecten spelen daarbij mee: hoe breed de straat is, wat er onder de grond steekt, of het een hitte-eiland is en ook of de lokale bewoners vragende partij zijn. In de Raadstraat zijn we zo op een vraag van de straatbewoners ingegaan.
Lees meer over: Elsene , Milieu , Flageyplein , vergroening , Audrey Lhoest