In 2020 heeft Leefmilieu Brussel 901 milieuvergunningen toegekend. Dat zijn er heel wat minder dan de 1.400 vergunningen in 2019. "De crisis heeft een impact gehad, maar sinds de herfst kennen we opnieuw een normale gang van zaken."
Leefmilieu Brussel kende dit jaar minder milieuvergunningen toe: 'Crisis had een impact'
Wie een activiteit wil uitvoeren of een installatie wil plaatsen die een mogelijke impact heeft op het milieu, moet daarvoor een vergunning aan vragen. Zowel particulieren als professionals moeten een milieuvergunning aanvragen. "Het kan om allerlei zaken gaan, van de exploitatie van een benzinestation of een wassalon tot de plaatsing van een verwarmingsketel", legt woordvoerster van Leefmilieu Brussel Pascale Hourman uit.
In 2020 heeft Leefmilieu Brussel 901 milieuvergunningen toegekend. "In 2019 waren het er 1.400, al was dat een uitzonderlijk jaar. Dit jaar is de situatie vergelijkbaar met 2017 en 2018", aldus Hourman. "De crisis heeft een impact gehad. Tijdens de eerste lockdown is het aantal ingediende dossiers met 50 procent gedaald. Sinds de herfst kennen we opnieuw een normale gang van zaken."
Gsm-masten, asbest en vastgoed
De belangrijkste categorieën waarvoor in 2020 een milieuvergunning werd toegekend zijn grote vastgoedprojecten, kantoren, asbestwerkzaamheden en gsm-masten. Die vier categorieën zijn samen goed voor 82 procent van de milieuvergunningen. De overige 18 procent bestaat uit de productie en bewerking van goederen of producten, diensten en distributie, de openbare dienstverlening en sport- en cultuurprojecten.
"De experten van Leefmilieu Brussel moeten een evenwicht vinden tussen soms tegenstrijdige belangen: tussen een economische activiteit en de rust van de buurtbewoners, tussen de noden van een collectieve voorziening en het leefmilieu van een wijk, waarbij het leefmilieu moet worden beschermd", klinkt het.
Wie een milieuvergunning moet aanvragen, of daarover twijfelt, vindt meer informatie in de 'praktische gids voor milieuvergunningen' van Leefmilieu Brussel.
Lees meer over: Brussel , Milieu , milieuvergunning , Leefmilieu Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.