Bebouwde oppervlakken vergroenen, distels in spoorwegbermen planten, minder bestrijdingsmiddelen gebruiken: met die maatregelen wil Brussel de biodiversiteit onder bestuivende insecten versterken.
Meer bloemen, minder bestrijding: Brussel wil hotspot voor bestuivende insecten worden
Het Brussels Gewest telt bijna duizend soorten bestuivende insecten. Die zijn essentieel voor de biodiversiteit, maar ze spelen ook een cruciale rol voor een groot deel van onze voedselgewassen. Appels, rabarber, druiven, bloemkool en asperges zijn allemaal voedingsmiddelen die van ons bord zouden verdwijnen zonder de tussenkomst van bestuivende insecten.
Door zijn stedelijke natuur en zijn 52 procent vegetatiebedekking vormt Brussel een ideaal toevluchtsoord voor veel bestuivers, omdat het er warmer is en het gebruik van pesticiden er minder wijdverbreid is dan in Vlaanderen en Wallonië. Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) wil nu nog meer inzetten op biodiversiteit, laat hij weten in een persbericht. Hij vindt "het tijd om actie te ondernemen en de leefomstandigheden van die beestjes te verbeteren".
Bloemstroken aanleggen
Zijn strategie omvat een vijftigtal maatregelen, verdeeld over drie pijlers. De eerste pijler heeft tot doel de kennis over de toestand van de verschillende soorten bestuivende insecten te vergroten, onder meer door de verschillende bestaande atlassen te actualiseren en door regelmatig de beschikbare voedselbronnen te evalueren.
De tweede pijler bevat maatregelen om een geschikte habitat voor bestuivende insecten te creëren, onder meer door bebouwde oppervlakken te vergroenen, bloemenstroken, met name in bermen, te vermenigvuldigen, minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken of de aanplantingen in openbare ruimten te diversifiëren en het beheer ervan te verbeteren. Concreet wil Maron meer distels in spoorwegbermen zien, want dat komt de hommels ten goede.
Ten slotte zet hij in op sensibilisering, die voornamelijk gericht is op het verspreiden van informatie over de beste praktijken die burgers, imkers, beheerders, tuinprofessionals kunnen toepassen.
De uitvoering van de strategie wordt gecoördineerd door Leefmilieu Brussel.
Lees meer over: Brussel , Milieu , biodiversiteit , Brussels Gewest