Een Richtplan van Aanleg (RPA) is wenselijk, maar niet noodzakelijk. Dat verklaarde Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet maandag tijdens een actualiteitsdebat over het dossier van de Josaphat-friche, een strook (van het voormalig rangeerstation) waar de natuur de voorbije jaren vrij spel heeft gekregen.
Smet over Friche Josaphat: 'Richtplan van Aanleg is wenselijk, maar niet noodzakelijk'
Het dossier zorgt voor een crisis binnen de Brusselse regering. Het RPA werd in eerste lezing goedgekeurd, maar het blijft wachten op de tweede lezing. De groenen vrezen dat de PS de forcing wil voeren door de toewijzing van de bouw van het woonproject door de bevoegde administraties te laten goedkeuren voordat er een RPA is.
Ecolo verliet de laatste ministerraad vroegtijdig en vorige week diende de regeringscommissaris bij de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) een opschortend beroep in tegen de toewijzing.
De commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels Parlement hield maandagnamiddag een actualiteitsdebat over het dossier na vragen van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), Christophe De Beukelaer (Les Engagés) en Cieltje Van Achter (N-VA), die wilden weten hoe de Brusselse regering uit deze impasse zal geraken.
Staatssecretaris Smet wees erop dat een RPA wenselijk is voor de ontwikkeling van een gebied, maar niet noodzakelijk. Indien er geen RPA is, valt men terug op de gewone wetgeving. Dat betekent dat voor het bouwproject voor 500 woningen een verkavelingsverguning dient aangevraagd te worden aangezien het om een onbebouwd gebied gaat. Die vergunningsaanvraag moet ingediend worden op basis van het Het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) en de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GSV).
Bij de GSV dient bovendien rekening gehouden te worden met de specifieke verkavelingsvergunningaanvraag, die nog niet werd ingediend. "Er kan dus niet meteen gebouwd worden", besloot Pascal Smet nog. "De regering heeft er alle belang bij om een akkoord in dit dossier te vinden", voegde hij er in persoonlijke naam aan toe.