| Het veld in Overijse is drie hectare groot.

Stadsboerderij Chant des Cailles breidt uit: binnenkort groente en fruit uit Overijse

JP
© BRUZZ
15/04/2022

De stadsboerderij Chants des Cailles breidt uit. In Overijse wil de coöperatieve uit Watermaal-Bosvoorde de komende jaren het telen van groente en fruit verder uitbouwen. Op de drie hectare grond zal niet alleen geoogst worden voor Brussel, een deel gaat ook naar de bewoners van Overijse.

Het gaat om een terrein van een privé-eigenaar, dat dankzij de vzw Terre en Vue beschikbaar is gemaakt voor bioboeren. De afgelopen twee jaar heeft Chants des Cailles er vooral hooi geoogst. De komende tijd zouden er meer groenten en fruitbomen geplant moeten worden, in samenspraak met de buren. De naam van het project is Koedal, naar de gelijknamige straat waar het veld is gelegen.

Martin Filippart, één van de boeren van Chant des Cailles, zou het liefst een mix zien van seizoensgroenten op het veld in Overijse zodat er het hele jaar iets te oogsten valt. Van aardappels tot ajuinen en zomerse sla. Maar, veel zal afhangen van de toekomstige verantwoordelijke van Koedal, die het project in samenspraak met Chantes des Cailles nog verder moet uitrollen.

Koedal is het tweede veld buiten de stad van Chant des Cailles. Op het eerste veld - ook in Overijse - worden nu al aardappels en pompoenen geoogst, naast verschillende soorten kolen en ajuinen en look. Het team uit Watermaal-Bosvoorde oogst daar zelf, met de hulp van een boer uit de buurt.

whatsapp_image_2022-04-15_at_1.09.55_pm.jpeg

| De eerste twee jaar heeft de coöperatieve uit Watermaal-Bosvoorde vooral hooi geoogst in Overijse, nu moet het land een andere functie krijgen.

Meer sociale woningen?

De laatste maanden kwam La Ferme du Chant des Cailles regelmatig in het nieuws omdat de Brusselse huisvestingsmaatschappij BGHM en de gemeente Watermaal-Bosvoorde het niet eens raken over de uitbreiding van sociale woningen. Er zijn plannen voor de bouw van iets meer dan zeventig sociale en middenklassewoningen op de site van de stadsboerderij. Burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) vreest voor de groene ruimte die zou verdwijnen. De definitieve beslissing is voorlopig nog niet genomen.

Filippart benadrukt dat de beslissing om uit te breiden buiten de stad niets te maken heeft met de recente onderhandelingen over de grond van het terrein in Watermaal-Bosvoorde. "We wilden al een tijdje een veldje hebben om meer groente en fruit in Watermaal-Bosvoorde te kunnen aanbieden. Al sinds de oprichting van Chant des Cailles - in 2012 - dachten we dat de boerderij misschien op een bepaald moment te klein zou worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Milieu , ferme du Chant des cailles , stadslandbouw , bioboer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni