| Om de duizendknoop onder controle te krijgen, besloot Leefmilieu Brussel Ouessantschapen in te zetten: een wilde schapensoort die goed bestand is tegen barre (weers)omstandigheden.

Beestig Brussel

Wilde schapen in de strijd tegen Japanse duizendknoop

Anke Dirix
28/04/2023

Aan de oevers van de Zenne in Anderlecht smullen drie ooien van Japanse duizendknoop: een uitheemse plantensoort die veel problemen veroorzaakt.

“De Japanse duizendknoop is een invasieve plant die hier eigenlijk niet thuishoort", zegt Benjamin Thiébaux van Leefmilieu Brussel. “Het is een plant die razendsnel groeit en andere soorten wegduwt, waardoor ook de vogels en insecten die die planten nodig hebben om te overleven, dreigen te verdwijnen.”

Om de duizendknoop onder controle te krijgen, besloot Leefmilieu Brussel Ouessantschapen in te zetten: een wilde schapensoort die goed bestand is tegen barre (weers)omstandigheden en bovendien maar weinig verzorging nodig heeft. Hun naam verwijst naar het eiland Ouessant, dat voor de kust van Bretagne ligt.

“Eigenlijk is dit een heel gemakkelijke, economische en ecologische manier om dit soort sites te beheren."

Benjamin Thiébaux

Hoewel de Japanse duizendknoop onder controle krijgen geen sinecure is, blijkt de schapenstrategie van Leefmilieu Brussel te werken. De schapen eten de invasieve exoot niet alleen op, ze zorgen er ook voor dat andere planten weer plaats hebben om te groeien en dus terugkeren. “De schapen spelen een belangrijke rol in de diversiteit van plant- en diersoorten”, zegt Thiébaux. “Eigenlijk is dit een heel gemakkelijke, economische en ecologische manier om dit soort sites te beheren."

In Anderlecht staan de schapen intussen zo’n drie jaar in voor het ecologische beheer van het grasveld, dat achter het voormalige Shell-station in de Veeartsenstraat ligt. Maar ook op andere plekken wordt geëxperimenteerd met deze formule, zoals in Jette en in het noorden van Brussel, ter hoogte van de Vilvoordselaan. “In totaal wordt er een tiental schapen ingezet om Japanse duizendknoop te bestrijden, maar er zijn er nog veel meer die ons helpen bij het groenbeheer van ecologische sites in de stad.”

Japanse Duizendknoop

| Japanse Duizendknoop

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni