| De flitspaal kan op verschillende locaties ingezet worden.

Sinds de lancering van de lidars in 2013 heeft het Gewest al een kleine 60.000 snelheidsboetes geïnd. Dat blijkt uit een rapport van Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets. Ondertussen worden twee van die zogenoemde mobiele 'superflitscamera's' geleased door het Gewest, binnenkort komen daar nog eens vier bij.

Dat schrijft La Libre Belgique.

Het rapport toont de lidar-resultaten van 2013 tot en met 2016. Meer dan 10 miljoen voertuigen werden gecontroleerd en daarvan werden er exact 57.197 beboet. Maar de superflitspalen zijn niet alleen goed in het betrappen, ze werken ook verhoedend. Uit analyses van de federale politie en de Brusselse lokale zones blijkt namelijk dat een significant deel van de chauffeurs vertraagt in de buurt van zo’n lidarcamera.

Zo heeft de lidar op de Brusselse Ring bij Vorst al gezorgd voor 20 procent minder ongevallen gedurende de tijd dat hij er gestationeerd was. Ook verkeersinstituut Vias bevestigt het bewezen positieve effect van de superflitsers. Er zijn nu twee gewestelijke lidars in rotatie tussen de verschillende politiezones, daar komen er binnenkort vier bij. Zone Marlow heeft zijn eigen exemplaar.

Zo moeten uiteindelijk op termijn alle zes Brusselse politiezones ten allen tijde voorzien zijn van eigen lidarmateriaal. Vanaf dan gaan de camera's ook vaker en langer aanstaan voor controle. “En we gaan daarmee door totdat iedereen het begrepen heeft en zijn rijstijl aanpast,” besluit de staatssecretaris.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , lidar , Bianca Debaets , Vias

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni