Vanaf midden maart zijn 75-plussers en nadien ook risicogroepen aan de beurt voor een prik. Niet iedereen van hen is even goed te been. Het kabinet van Alain Maron verzekert dat alle centra toegankelijk zijn voor personen in een rolstoel. Hoe deze mensen in de centra moeten geraken, wordt de komende dagen uitgeklaard.
Gewest zoekt oplossingen om ouderen naar vaccinatiecentra te brengen
“Mijn schoonmoeder, 95 jaar, thuis wonende, zal weldra een uitnodiging voor haar vaccin ontvangen. Niemand weet hoe we haar daarheen kunnen brengen en of er ter plaatse iets voorzien is voor minder mobiele personen.” Een BRUZZ-lezer uit Oudergem zoekt een oplossing om zijn bejaarde schoonmoeder naar een vaccinatiecentrum in de buurt te brengen. “Zij kan natuurlijk niet in de file staan”, zegt deze lezer.
Minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) zegt aan BRUZZ dat alle Brusselse vaccinatiecentra toegankelijk zijn voor personen in een rolstoel of met beperkte mobiliteit. Over extra vervoer richting de vaccinatiecentra heeft hij nog geen nieuws. "We communiceren hierover de komende dagen", verzekert woordvoerster Anna Mellone van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) later op de dag.
Begin vorige maand kondigde het kabinet-Maron aan dat ze zouden “bekijken hoe ze extra vervoer kunnen inzetten voor personen met beperkte mobiliteit”. Deze oplossing is er voorlopig niet. In Watermaal-Bosvoorde is inmiddels een eigen taxidienst opgezet om de senioren te helpen. Brussel-Stad volgde niet veel later met een eigen taxiplan. Het OCMW voorziet er taxichèques waarmee Brusselaars gratis een taxi kunnen reserveren om naar het vaccinatiecentrum te rijden.
Mobiele teams
Voor minder mobiele Brusselaars uit andere gemeenten heeft Maron dus nog geen nieuws. "We rekenen erop om zoveel mogelijk mensen naar de vaccinatiecentra te brengen", zegt Anna Mellone. "Met de steun van de gemeenten om hen daar naartoe te leiden. Enkel de personen die echt niet mobiel zijn zullen we thuis vaccineren. Daar moet tegen 1 april een oplossing voor zijn."
Het kabinet-Maron had deze optie van mobiele teams in de gemeenten of aan huis al eerder geopperd. De Brusselse huisartsenvereniging laat weten dat de huisdokters hierover verschillende vragen krijgen. “Mensen die thuis zitten en zich moeilijk kunnen verplaatsen, vragen zich af of er mobiele teams thuis zullen komen”, zegt ondervoorzitster Annemie Deleenheer van de huisartsenkring. “Ik krijg elke dag 5 tot 20 telefoontjes van Brusselaars met vragen." Het gaat verder nog om risicopatiënten die willen weten of zij in het centrum of bij de huisarts hun vaccin moeten komen halen. Deleenheer: "Het is tijd dat er een deftige informatiecampagne komt van de overheid, zodat mensen weten wat ze kunnen verwachten.”
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Alain Maron , rolstoelgebruikers , personen met beperkte mobiliteit , personen met een handicap , vaccinatiecentra , vaccinatie 75-plussers
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.