Waarom is de brug over het kanaal ter hoogte van de Manchesterstraat in Molenbeek zo vaak stuk? De Brusselse haven weet het zelf niet. Vanaf eind september zullen er een volledige maand herstellingswerken plaatsvinden "in de hoop op beterschap". Fietsende buurtbewoners moeten nu een heel eind omrijden, want ook de nabijgelegen Gosseliesbrug staat al maanden in hoge stand.
Haven plant volledige maand reparatiewerken aan Godshuizenbrug in Molenbeek
Een brug nabij een haven, die moet omhoog kunnen als er schepen onder willen varen, maar evengoed omlaag als auto’s en fietsers erover willen rijden. Het probleem van de Godshuizenbrug, die de Nijverheidskaai met de Mariemontkaai verbindt, is dat ze al sinds vorige week woensdag constant omhoog blijft. Dat laat een lezer aan BRUZZ weten.
“Een dag na het begin van het schooljaar is die brug afgesloten voor alle verkeer. Met als resultaat dat heel wat pendelaars en schoolgaande jeugd het afgescheiden fietspad aan de overkant van het kanaal niet kunnen bereiken”, zegt deze buurtbewoner. “Fietsers moeten zich mengen in het drukke ochtendverkeer, van de Manchesterstraat tot aan de Ninoofsepoort. Waarom is die brug bijna altijd kapot?”
De Haven van Brussel, die eigenaar is van de Godshuizenbrug, moet hem het antwoord schuldig blijven. “We hebben inderdaad last van een panne en die is blijkbaar moeilijk op te lossen”, zegt havenwoordvoerder Sylvain Godefroid. “Omdat de brug niet werkt, moeten we hem permanent omhoog houden. Anders kunnen de boten niet door.”
'Eén van de oorzaken is dat er te veel zwaar vrachtverkeer over de brug rijdt, wat eigenlijk niet mag'
Deze donderdag zijn enkele ingenieurs ter plaatse gekomen om de panne te onderzoeken. Het is namelijk niet de eerste keer dat de brug stilvalt. "Eén van de oorzaken is dat er te veel zwaar vrachtverkeer over de brug rijden, wat eigenlijk niet mag", laat Godefroid weten na afloop van de technische inspectie. "Er staan nochtans al verkeersborden. We zullen nu een systeem moeten bedenken om die vrachtwagens beter tegen te houden."
Vanaf vrijdag zal de brug weer operationeel zijn, belooft woordvoerder Godefroid. "Volgende week passen we bovendien de circulatie van personenwagens aan, zodat die slechts één voor één over de brug kunnen rijden." De verkeerslichten zullen daarop worden afgestemd.
Voor voetgangers en fietsers zou er nog niets veranderen. Behalve dan vanaf eind deze maand, want dan gaat de brug weer omhoog. "We moeten wel nog grotere reparatiewerken uitvoeren vanaf eind september", zegt Godefroid, want het probleem ligt niet enkel aan de zwaargewichten. "Die werken zullen een volledige maand duren en tijdens die periode blijft de brug onbeschikbaar. We hopen dat het probleem nadien opgelost is."
Gosseliesbrug
Intussen zijn er weinig alternatieven voor fietsers die vanaf de Nijverheidskaai het kanaal willen oversteken. De Gosseliesbrug, wat verderop langs het kanaal, is namelijk ook nog niet in gebruik. Daar komt het probleem niet door een technische panne, zo laat eigenaar Brussel Mobiliteit weten.
“Die brug werkt wel degelijk”, zegt woordvoerster Inge Paemen. “Het is alleen de bedoeling dat die als een soort roltrap omhoog gaat als er een schip passeert, en weer omlaag voor fietsers en voetgangers. Het gaat nu om enkele laatste technische aspecten." Wanneer het probleem verholpen zal zijn, kan Paemen nog niet bevestigen.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Mobiliteit , Godshuizenbrug , Gosseliesbrug , Haven van Brussel , Kanaalfietspad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.