Een petitie tegen de heraanlegplannen – en dan vooral de circulatieplannen – van de Anderlechtse wijk Goede Lucht heeft meer dan 1.500 handtekeningen verzameld. Maar over de echtheid van de handtekeningen kan men twijfelen, zegt de meerderheid. Overigens is het circulatieplan maar iets "voor ver in de toekomst" en gaat de huidige heraanleg slechts over enkele pleintjes, verduidelijkt Anderlechts schepen van Openbare Werken Susanne Müller-Hübsch (Groen).
Petitie tegen circulatieplan in Anderlechtse wijk verzamelt 1.500 handtekeningen
Lees ook: Ecolo likt zijn wonden: 'Nichedebatten leiden aandacht af van prioriteiten als veiligheid'
“In deze rustige, verkeersvrije wijk zal dit plan mensen blokkeren en files veroorzaken,” klinkt het in de protestpetitie.
In de plannen van de wijk komen een aantal wijzigingen naar voor. Zo wil de gemeente van de gehele wijk een woonerf maken, en eenrichtingsverkeer inrichten in alle straten. "Zodat ruimte kan vrijgemaakt worden voor zachte mobiliteit," klinkt het. Om doorgaand verkeer te voorkomen en pleinen van minder verkeer te voorzien, wil de gemeente verder drie verkeerslussen installeren. Parkeerplaatsen worden verder ook gelimiteerd en gecontroleerd om illegaal parkeren te voorkomen.
Bovendien zouden enkele parkeerplaatsen verwijderd worden om poelen aan te leggen, en ook daar zijn de buurtbewoners het niet mee eens, die volgens hen “ratten en muggen zullen aantrekken en al snel op open riolen zullen lijken”.
De buurtbewoners willen het volledige ontwikkelingsplan op de schop. Volgens hen werden ze ook niet geraadpleegd en vragen ze de gemeente om zich “te concentreren op de echte problemen in de wijk”.
Ciruclatieplan in de koelkast
Toch is dat allemaal nog niet in steen gebeiteld, legt Susanne Müller-Hübsch (Groen) uit, Anderlechts schepen van Openbare Werken, Stedelijke Ontwikkeling en Mobiliteit. Het circulatieplan blijkt nog even in de koelkast zitten. Niet vanwege het protest, maar om budgettaire redenen. "Op dit moment is er een bouwvergunning voor de zes pleintjes die in het masterplan voorkomen. Aan de circulatieplannen zijn we nog lang niet toe, na de heraanleg van de pleintjes wordt ook nog een school gerenoveerd. Het circulatieplan komt er zeker niet voor die plannen zijn uitgewerkt," klinkt het.
Intussen werd bij wijze van test alvast een schoolstraat ingericht. "Veel mensen zijn juist heel blij dat er iets komt, we hebben enorm veel klachten ontvangen omdat er jarenlang niets was gebeurd in de wijk. Ouders die hun kinderen aan de school kwamen afzetten die overal parkeerden en chaos veroorzaakten."
Müller-Hübsch is niet verbaasd over het protest: "Het is een groep van mensen die al lang bezig zijn om de plannen aan te vallen. Maar ze hebben ook geen tegenvoorstel. Ik sta in ieder zeker geval open om de circulatieplannen te herbekijken. In ieder geval is het circulatieplan voor de wijk maar iets voor ver in de toekomst. Er komt dan zeker ook nog een openbaar onderzoek." In december heeft de schepen nog samengezeten met een 60- à 70-tal buurtbewoners over de heraanleg van de pleintjes, klinkt het.
Kuregem
De petitie lijkt overigens nogal opgeblazen. De eerste handtekening dateert van 18 september vorig jaar, midden in de hetze in verband met het Good Move-circulatieplan in Kuregem. Daar zag de gemeente zich gedwongen na twee maanden van hevig protest er de stekker uit te halen op 27 september.
In de petitie wordt er ook naar verwezen: “Na de wijk Kuregem in Anderlecht heeft de schepen van mobiliteit en openbare werken, Susanne Müller-Hübsch, de wijk Goede Lucht in het vizier!,” klinkt het in de petitie. “Haar plan is om het verkeer te regelen in een wijk waar het niet bestaat en waar de bewoners vastzitten in 'eilanden' met slechts één in- en uitgang.” En ook in de commentaar bij heel wat handtekeningen onder de petitie vinden we verwijzingen naar Kuregem.
De gemoederen rond circulatieplannen laaiden hoog op in de herfst van vorig jaar. Niet alleen in Kuregem was er protest, ook in Schaarbeek, Jette, Brussel-Stad en Elsene werden verkeersborden beklad, waren er protesten of werden er petities gestart. In Schaarbeek werden zelfs politie- en brandweermannen aangevallen tijdens een van die protesten. Het is in die context dat de petitie tegen de plannen in de Goede Lucht-wijk werd opgestart.
Ten slotte valt de echtheid van vele van de handtekeningen in de petitie te betwijfelen. Vele blijken van mensen die uit allerlei streken komen die maar weinig met Brussel te maken hebben. Van Nice tot Marseille en van Leiden tot Genève, tientallen of honderden handtekeningen blijken niet eens van Belgen.
Lees meer over: Anderlecht , Mobiliteit , circulatieplan , Circulatieplan anderlecht , Good Move , goede lucht , Susan Müller-Hübsch