Een hoge ambtenaar werd door een klein groepje op X, voorheen Twitter, een jaar lang lastig gevallen. Anonieme X-gebruikers hadden het op de ongerelateerde ambtenaar gemunt en maakten een fake account in zijn naam aan. Het slachtoffer dient een klacht in. "Ik hoop dat de verschrikkelijke last die ik heb meegemaakt wordt erkend en dat deze mensen hiermee stoppen."
Topambtenaar dient klacht in na belagingen van anti-Good Move-activisten
De pesterijen begonnen ongeveer een jaar geleden. Brusselse tegenstanders van het gewestelijk mobiliteitsplan Good Move waren al langer op zoek naar de persoon achter het account 'Albert Lechat’. Het is een vrij actieve X-gebruiker die veel schrijft over mobiliteit en verkeersveiligheid. ‘I love Good Move’ staat te lezen in de bio op zijn X-pagina.
Hun oog viel op een hoge ambtenaar van buiten Brussel, die liever anoniem blijft, maar wiens naam bekend is op de redactie. De man heeft echter niets te maken met de circulatieplannen of met Good Move.
De tegenstanders zaten er dus volledig naast, de ambtenaar die werd belaagd heeft zelfs geen account op X. Daarover bericht De Standaard en de feiten worden aan BRUZZ bevestigd door het slachtoffer zelf.
Fake account
In juli hebben onbekenden een vals account aangemaakt met de volledige naam van de topambtenaar en zijn functie vermeld, waarin hij werd voorgesteld als de persoon achter het account van 'Albert Lechat'.
Hij werd dus het slachtoffer van doxing: dat betekent dat mensen informatie verzamelen over een persoon en die verspreiden, meestal om het slachtoffer te kwetsen of belachelijk te maken. In dit geval werd het ook nog eens gemikt op de foute persoon.
Op 1 september postten ze een video waaruit zou blijken dat de topambtenaar op de fiets drie voetgangers zou hebben uitgescholden.
Reactie van MR
Die actie had zijn directeursfunctie bij de overheid op het spel kunnen zetten, want algauw begonnen de reacties binnen te lopen. "Ze hebben gewacht tot het account een paar volgers had en ook verschillende leden van MR getagd," zegt hij, niet toevallig omdat de minister die boven de ambtenaar staat van MR is.
Maar het wierp niettemin zijn vruchten af: een MR-politicus reageerde op de Tweet en herinnerde de zogezegde hoge ambtenaar aan de gedragscode: ambtenaren mogen geen materiaal verspreiden dat een inbreuk betekent op het vertrouwen in de overheid.
"Gelukkig heb ik op tijd kunnen laten weten dat iemand aan de haal is gegaan met mijn naam," aldus de ambtenaar.
'Hoop dat ze ermee stoppen'
De hooggeplaatste ambtenaar heeft uiteindelijk de identiteit van drie van de vier betrokken X-gebruikers kunnen achterhalen en hen opgebeld. Geen van hen heeft ingestemd met zijn voorstel om een rechtzetting te plaatsen op X.
Maandag heeft de topambtenaar daarom een klacht ingediend bij de politie. "Wat ik hoop dat daarmee gebeurt? Dat de verschrikkelijke last die ik heb meegemaakt wordt erkend en dat deze mensen hiermee stoppen."
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Good Move , doxing