Maandag verplaatst De Lijn haar begin- en eindhaltes van het Noordstation naar het Rogierplein. Dat gebeurde zonder overleg, klaagt de Brusselse regering. Directeur-Generaal van De Lijn Roger Kesteloot reageert in een interview met BRUZZ. "Wijziging melden hoeft niet, want het is maar een tijdelijke maatregel."
Topman De Lijn: 'Ook Brussel komt verplichtingen niet na'
De Brusselse regering reageert kwaad op de beslissing van De Lijn en zegt dat er geen overleg werd gepleegd. Klopt dat?
Roger Kesteloot: "Wij stellen vast dat dit een onhoudbare situatie is. In het kader van het welzijn van onze werknemers zijn we verplicht om maatregelen te nemen. Bovendien is dit - dat hoop ik toch - een tijdelijke maatregel. Wij betwisten dat het op voorhand melden van een wijziging nodig is, omdat dit geen permanente wijziging betreft. Dit is een kwestie van overmacht en dit is al een tijdje aan de gang."
"Bovendien staat er in ons contract met het Brussels Gewest dat het verantwoordelijk is voor de algemeen gangbare normen inzake beveiliging, verlichting, verwarming, onderhoud en netheid. Het gewest heeft ook verplichtingen en komt die niet na."
De operationele impact van de verplaatsing van de bushaltes heeft men niet bestudeerd, zegt de Brusselse regering, en dat kan voor problemen zorgen.
Kesteloot: "Wat we tijdelijk niet doen is de eindhalte aan het Noordstation houden, maar de routes worden niet gewijzigd, en zijn al voorzien van een halte aan het Rogierplein. Wat de logistieke problemen zouden kunnen worden, is me niet helemaal duidelijk. Het is wel vervelend voor onze reizigers die de trein en bus combineren, maar we doen dat niet voor ons plezier."
De politie heeft de laatste weken niet meer klachten ontvangen dan gewoonlijk. Waarom moet het probleem zo plots worden opgelost?
Kesteloot: "Het probleem is acuter geworden naarmate de winter dichterbij is gekomen. Mensen verplaatsen zich van het Maximiliaanpark naar Brussel-Noord - en daar heb ik alle begrip voor - om op zoek te gaan naar beschutting. De situatie is onhoudbaar geworden. Tijdens syndicale overlegmomenten werd ik daarover aangesproken."
"Wij stellen vast dat dit een onhoudbare situatie is. In het kader van het welzijn van onze werknemers zijn we verplicht om maatregelen te nemen"
"Wij hebben onze minister op de hoogte gebracht, minister Weyts (N-VA, red.) heeft de Brusselse regering op de hoogte gebracht. Minister Smet verwijst dan weer naar de problematiek rond transmigranten, waarvoor de federale regering een oplossing zou moeten vinden. Maar mijn verantwoordelijkheid is die tegenover de medewerkers en de reizigers."
De Brusselse regering heeft u uitgenodigd aan de onderhandelingstafel. Gaat u daar op in?
Kesteloot: "Absoluut."
Wat stelt u voor?
Kesteloot: "Zolang de netheid en veiligheid niet gegarandeerd worden, willen we die bushaltes op korte termijn verplaatsen. Op lange termijn willen we het liefst een positief antwoord op onze aanvraag voor een bouwvergunning voor een nieuwe bushalte, zodat we terug in normale omstandigheden aan de slag kunnen."
Is het verplaatsen van de bushalte een politiek drukkingsmiddel met het oog op die bouwvergunning?
Kesteloot: "Inhoudelijk denk ik dat het Brussels Gewest geen probleem heeft met de plannen die we hebben ingediend. De zaak is on hold omdat het CCN-gebouw te koop staat, maar dat duurt verschrikkelijk lang. Wij willen duidelijkheid. De tijdelijke verplaatsing van de bushaltes heeft te maken met het acute probleem. En dat zou er niet zijn indien we de bushaltes hadden kunnen verplaatsen."
Lees meer over: Mobiliteit , De Lijn , Noordstation , Ben Weyts , Pascal Smet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.