Van sportclubs tot een hogeschool: wie moet in Zuidpaleis wijken voor metro 3?

Rojin Ferho
© BRUZZ
09/06/2023

| Het Zuidpaleis.

De Brusselse regering wil het Zuidpaleis ontmantelen om de werken van de uitbreiding van metrolijn 3 te laten doorgaan. "De goedkoopste, snelste en veiligste optie", aldus minister-president Vervoort. Voor de vele gebruikers van het Zuidpaleis betekent het dat ze het pand moeten verlaten. "Het is een zwarte dag", getuigt een van hen.

Al enkele maanden liggen de werken aan de metrotunnel ter hoogte van het Zuidpaleis stil vanwege technische problemen met de ondergrond. Om de werken te kunnen voortzetten, besliste de Brusselse regering donderdag dat de hele binnenkant van het Zuidpaleis wordt afgebroken. Het enige wat behouden blijft: de gevels van het gebouw tussen de Maurice Lemonnier- en de Stalingradlaan. Al de rest moet wijken. Tientallen handelszaken, sportclubs en zelfs een hogeschool met meer dan duizend leerlingen zullen moeten verhuizen. Een overzicht.

Handelaars

Vandaag bevinden zich in het Zuidpaleis 27 handelszaken, vooral aan de zuidelijke kant: van kledingwinkels tot reisbureaus en horecazaken. Langs de Stalingradlaan zijn dat onder meer Cafe La Rambla, het Japans restaurant ‘Makifornia’ en de koffiezaak Délice Coffee. Ook kledingwinkel ‘Like Sports’ is er gevestigd, net als reisbureau ‘Midi Tours’.

Langs de Lemonnierlaan zijn handelaars opnieuw talrijk aanwezig: van kleine speciaalzaken tot een boekenwinkel en de Neutrale Mutualiteit.

"Het is voor veel uitbaters financieel onmogelijk om te verhuizen naar een ander pand"

Nordi Avashi, handelaar

Allen moeten ze nu tijdelijk een nieuw onderkomen krijgen of zoeken. Dat zorgt voor veel onzekerheid. Nadi Abdellah, uitbater van Chems Tours: "We weten niet wat we moeten doen. Chems Tours bestaat al langer dan dertig jaar, je krijgt er bijna tranen in de ogen van."

Die onzekerheid deelt ook Nordi Avashi, die een bakkerij uitbaat in het Zuidpaleis. "Het is een zwarte dag", zegt hij. "Vastgoed is heel duur geworden, het is voor veel handelaars hier financieel onmogelijk om te verhuizen naar een ander pand."

"Een doodsteek", zo beschrijft Ahmed Lamgahdi, uitbater van een boekenwinkeltje, de beslissing om het Zuidpaleis te ontmantelen. "We moeten opnieuw van nul beginnen, we voelen ons bedrogen."

Ook 34 sportclubs moeten binnenkort vertrekken uit het Zuidpaleis.

Sportclubs

In het noordelijk deel van het Zuidpaleis neemt een sportcomplex een uitgestrekt deel in. Tijdens schoolperiodes komen daar iedere week duizenden Brusselaars stoom aflaten. Gevechtsport, basketbal, minivoetbal, yoga en zumba: meer dan dertig sporten worden in dat complex uitgeoefend.

Er is een gymzaal, danszaal, bokszaal, biljartzaal en een gevechtszaal in gevestigd. In de grote sportzaal kan je terecht voor onder andere basketbal, volleybal of badminton.

"Het is onduidelijk hoe het nu verder moet met onze club"

Olivier De Roy, directeur basketbalclub Royal IV Brussels

In het sportcomplex huizen 34 sportclubs. Ook deze clubs moeten binnenkort vertrekken uit het Zuidpaleis.

Voor Olivier De Roy, directeur van basketbalclub Royal IV Brussels, komt de beslissing niet als een verrassing. "We zijn op voorhand ingelicht geweest, maar het is nog onduidelijk hoe het met onze club verder moet", vertelt hij. "Er zitten meer dan driehonderd jeugdspelers in onze club, wij hebben een ploeg in tweede en derde nationale, hun seizoen moet gegarandeerd worden", klinkt het.

Hogeschool

Wellicht het grootste huzarenstuk: de verhuis van de Francisco Ferrer Hogeschool. "We moeten een oplossing voor iedereen vinden, maar de herbestemming van de hogeschool is nu prioriteit", zegt Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel (PS), in een interview met onze Franstalige tegenhanger BX1. "Zij moeten zeker tegen september of januari 2024 een nieuwe plek krijgen."

De Stad Brussel bevestigt dat er voor de hogeschool al zicht is op een nieuw gebouw niet ver van het centrum, maar wil door de lopende onderhandelingen nog niet vertellen om welk gebouw het gaat.

Wat nu?

Handelaarsverenigingen zijn vrijdag in gesprek gegaan met onder andere minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) en minister voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo). Ook burgemeester Close trok vrijdagmiddag richting het Zuidpaleis om er te praten met buurtbewoners en handelaars.

De gesprekken met buurtbewoners en handelaars mogen dan wel plaatsvinden, zij zijn bang dat er nog weinig ruimte zal zijn voor inspraak of om in beroep te gaan. Brussel hoopt op een versneld vergunningsproces zodat de werken zo snel mogelijk kunnen worden afgerond. Wanneer de gebruikers van het Zuidpaleis uit het gebouw zouden moeten vertrekken, is nog niet duidelijk.

Vanmiddag kwamen politici en handelaars samen in het Zuidpaleis voor een vergadering. Reporter Emilia De Feyter was net ervoor ter plaatse voor een gesprek met Ridoine Daali, de vicevoorzitter van het Zuidpaleis én de uitbater van Delice Coffee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Samenleving , Zuidpaleis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni