De trein, de tram, de fiets of de benenwagen? Brussel Mobiliteit rekent voor je uit wat jouw impact is op de luchtkwaliteit (archiefbeeld)

Website meet impact van je verplaatsingen op de Brusselse luchtkwaliteit

LG
© Belga - BRUZZ
31/07/2019
Updated: 31/07/2019 13.01u

Brussel Mobiliteit heeft een calculator ontwikkeld waarmee Brusselaars en pendelaars de impact van hun dagelijkse verplaatsingen op de luchtkwaliteit kunnen meten. Het initiatief komt er naar aanleiding van de Europese Mobiliteitsweek, die plaatsvindt van 16 tot 22 september.

Een slechte luchtkwaliteit blijft een groot probleem in Brussel. Er worden in de hoofdstad jaarlijks 632 voortijdige overlijdens toegeschreven aan de slechte luchtkwaliteit en de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstofdeeltjes of stikstofdioxide.

De zes meetstations van milieuagentschap Leefmilieu Brussel, dat de tool mee ontwikkelde, tonen bovendien aan dat er nog werk aan de winkel is. In 2018 werd de jaardrempel voor fijnstof van 20 microgram per kubieke meter (µg/m³) overschreden in twee van de meetstations. De hoogste gemiddelde jaarlijkse concentratie bedroeg 27 µg/m³ in Haren. De dagdrempel van 50 µg/m³ werd in alle meetstations zelfs meer dan drie keer overschreden.

"De helft van de Brusselaars bezit een auto, en gebruikt die vooral voor korte verplaatsingen"

Inge Paemen, woordvoerster Brussel Mobiliteit

"Het blijft verbazingwekkend hoe weinig burgers zich bewust zijn van wat ze zélf kunnen bijdragen", vertelt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. "De helft van de Brusselaars bezit een auto, en gebruikt die daarbovenop vooral voor korte verplaatsingen. Het allerbelangrijkste is voor ons: die mensen aan het denken zetten, elke keer opnieuw.”

Tips

Via de online calculator van Brussel Mobiliteit kan iedereen zijn dagelijkse vervoersgewoonten invullen en wordt de impact van die verplaatsingen op de Brusselse luchtkwaliteit berekend. Afhankelijk van de behaalde resultaten krijgen de deelnemers tips aangeboden en worden ze uitgenodigd om alternatieve vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer of de verschillende deelsystemen van steps en fietsen te testen.

“We merkten in het verleden al dat je mensen sneller meekrijgt, als ze zelf kunnen vergelijken en spelen met de data", voegt Paemen toe. "Mensen doen participeren - dat werkt. Ze worden zich ten eerste al veel bewuster, wat tot een gedragsverandering op korte termijn kan leiden. En wie in die tijd alternatieven uittest, zoals bijvoorbeeld de elektrische step, zal die op lange termijn vaak ook blijven waarderen."

Het thema van de Week van de Mobiliteit in Brussel is dit jaar 'Adem anders'. De mobiliteitsweek wordt op zondag 22 september afgesloten met de traditionele autoloze zondag.

De calculator is hier te raadplegen.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Milieu , Luchtkwaliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni