| Qua gendergelijkheid mag de AB alvast niet klagen: de zaal lokt ongeveer evenveel mannen (52 procent) als vrouwen (48 procent) naar de Anspachlaan.

1 op 3 AB-bezoekers wil verbod op filmen met smartphone

MD
© BRUZZ
26/04/2018

De Ancienne Belgique lokt evenveel vrouwen als mannen, scoort opvallend goed bij Franstaligen en is dé zaal voor de frequente concertganger. Dat zijn enkele van de resultaten van een publieksonderzoek dat de zaal liet uitvoeren onder haar bezoekers. Ook opvallend: een derde van de concertgangers zou liever geen smartphones meer zien in de zaal. Al is een verbod niet meteen realistisch, zegt AB.

Uit de studie blijkt eerst en vooral dat de AB de derde populairste concertzaal is van ons land. Daarbij moet de muziektempel op de Anspachlaan enkel de (veel grotere) zalen Vorst Nationaal en het Antwerps Sportpaleis laten voorgaan. Het Sportpaleis is specifiek populair bij mensen die één of enkele keren per jaar een concert bijwonen. Bij Vorst Nationaal en ook bij AB is de gemiddelde bezoeker een meer frequente concertganger. Niet minder dan 14 procent gaat maandelijks naar een concert en 54 procent doet dat meermaals per jaar.

Uit het publieksonderzoek leren we ook dat het publiek van de AB zich vooral situeert in de hogere sociale klassen en de lagere leeftijdscategorieën, al is 21 procent zestigplussers misschien ook een verrassend aandeel. Qua gendergelijkheid mag de AB alvast niet klagen: de zaal lokt haast evenveel mannen (52 procent) als vrouwen (48 procent). Daarbij valt ook op dat de muziektempel naast Nederlandstaligen (58 procent) ook veel Franstaligen lokt (42 procent).

Helft bezoekers komt met de auto

Wat de gewoontes betreft, valt op dat exact de helft van de bezoekers niet de auto neemt om naar AB te gaan. Tien jaar geleden gebruikte nog 71% van de bezoekers de wagen om AB te bereiken, vijf jaar geleden zakte dat aantal naar 60% en ondertussen is dat gedaald tot 50%.

Last but not least bevroeg de AB ook haar bezoekers naar wat er beter kan. Daarbij gaf maar liefst 30 procent aan een verbod op het filmen met smartphones een goede zaak te vinden. Slechts 19 procent vond dat helemaal niet.

"We stellen onszelf intern vaak die vraag: wat met die smartphones die bij sommige concerten toch storend zijn", zegt communicatiemanager Kevin McMullan. "Een totaalverbod is niet realistisch, maar ik denk dat we mensen wel meer kunnen stimuleren om de smartphone in de broekzak te houden. We willen ook benadrukken dat de concerten live worden opgenomen en in uitstekende kwaliteit te bekijken zijn daags na het concert."

"We gaan aan de slag om ervoor te zorgen dat AB ook in de toekomst de concertzaal van en voor iedereen blijft."

Ancienne Belgique

"We zijn wel erg verheugd dat we in AB een zeer divers publiek over de vloer krijgen”, vat Kevin McMullan de resultaten samen. “We stellen met plezier vast dat we meer Franstaligen en vrouwen verwelkomen dan vijf jaar geleden en dat we alle leeftijdscategorieën weten aan te spreken.”

“De AB-bezoeker blijkt ook meer gebruik te maken van het openbaar vervoer, wat ons als ecodynamische onderneming uiteraard erg tevreden stemt, al kan het nog beter en gaan we met de onderzoeksresultaten aan de slag om ervoor te zorgen dat AB ook in de toekomst de concertzaal van en voor iedereen blijft.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek , Cultuurnieuws , Ancienne Belgique , concert

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni