Op een maand tijd kreeg Kanal al 60.000 bezoekers over de vloer. "Dat is heel veel voor Brussel", zegt bezieler Yves Goldstein. ‘s Avonds blijft Kanal wel nog al te vaak leeg. En ook de bewoners van de omliggende volkswijken moeten hun weg naar de cultuurpool nog vinden.
Een maand Kanal: veel bezoekers, veel uitdagingen
Eerst de cijfers. Op een maand tijd telde Kanal 60.000 bezoekers, waarvan de helft de betalende kunstexpo bezocht. De andere helft kwam voor voorstellingen in Kanal – onder meer van het Kunstenfestivaldesarts – of gewoon om te genieten van de openbare ruime die de voormalige Citroëngarage biedt. Grote delen van het gebouw zijn immers gratis toegankelijk.
60.000 bezoekers is erg veel voor Brussel, benadrukt Yves Goldstein, de opdrachthouder van de Brusselse regering voor de cultuurpool. Tegelijk betekent het dat een derde van de bezoekers al in het openingsweekend kwam, toen ruim 20.000 mensen hun weg vonden naar de Akenkaai. Stof genoeg voor een eerste bilan.
Welk profiel hebben die bezoekers?
Heel divers, met opvallend veel kinderen die hier graag komen. Ze hebben hier ruimte, komen met hun trottinette. Kanal is ergens ook een grote speelruimte. De leeftijd van de bezoekers is ook heel gevarieerd, net als hun socio-economisch profiel.
Dat laatste is ons niet opgevallen. De bezoekers komen toch niet zo vaak uit de omliggende volkswijken?
Dat blijft een echte uitdaging, ja. Maar zoiets zal tijd vragen. Er zijn cultuurinstellingen die na tien of twintig jaar nog steeds met die kwestie worstelen. Wij willen er de volgende vier jaar, tot de echte opening, in elk geval hard aan werken.
Wat hebt u geleerd in die eerste maand?
Dat het gebouw mensen veel energie geeft. Maar ook dat Kanal zich voortdurend zal moeten heruitvinden als een veranderende aanbieder van cultuur. Ik stel ook vast dat de mentaliteit van de Brusselaar wat tijd nodig heeft om te veranderen. Neem nu onze openingsuren: ik krijg alleen positieve reacties op onze opening tot 22 uur in de week en tot middernacht in het weekend. Maar in de praktijk komen er dan niet veel bezoekers.
Heeft die eerste maand ook een invloed op het architectuurproject voor het gebouw?
Mogelijk wel. We praten veel met de architecten, die hier ook veel tijd doorbrengen. Misschien houden we wat meer historische elementen van het gebouw, zoals die van de plaatslagerij. Bezoekers zijn ook erg enthousiast over de doorzichten die je hebt in het gebouw, die krijgen mogelijk een belangrijkere plaats. (lees verder onder de foto's)
Eerste expo in Kanal
De Akenkaai, waar de ingang van het museum zich bevindt, is nu soms een parking en op andere momenten een museumterras. Zijn er plannen voor die straat?
Auto’s zijn als water in een huis. Een klein gaatje volstaat voor insijpeling. We willen van de straat graag een wandelpromenade maken met weinig of geen auto’s. We denken daarover na met minister van Openbare Werken en Mobiliteit Pascal Smet en de Haven van Brussel.
Bozardirecteur Paul Dujardin nam recent de plaats in van Chris Dercon in de raad van bestuur. Waarom?
Chris Dercon, die toen nog in Berlijn werkte, kon drie keer op rij niet aanwezig zijn, waardoor het bestuurdersmandaat automatisch vrijkomt.
Je hoort wel eens dat Paul Dujardin het directeurschap van Kanal ambieert.
(Lacht) Il vaut mieux être désiré qu’indésirable. Ik kan daar niets over zeggen, want we moeten de procedure voor de aanwerving nog opstarten. Maar hoe meer kandidaten, hoe beter voor Kanal natuurlijk.
Wat mogen we dit jaar nog verwachten?
Daar vertellen we binnenkort meer over. Maar in de zomer geven we alvast aan 4 à 5 dans- en theaterensembles de mogelijkheid om hier te verblijven en repeteren. Hun activiteiten zullen meteen ook zichtbaar zijn voor het publiek.
Vanaf maandag 4 juni lanceert KANAL - Centre Pompidou elke maandag gegidste bezoeken met “Museummaandagen”. De geleide bezoeken zijn gratis: om 18u in het Nederlands, om 19u in het Engels en om 20u in het Frans.
Lees meer over: Cultuurnieuws , Yves Goldstein , Kanal
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.