Na twee weken onderwijs zitten al minstens vijftien klassen van Brusselse basisscholen in quarantaine. In Vlaanderen hebben enkele ouders en onderwijsminister Ben Weyts kritiek op de strikte test- en isolatieregels voor kinderen. Het Vrij CLB van Brussel sluit zich daarbij aan. “Het is nogal sneu dat de kinderen niet meer naar school kunnen, terwijl de volwassenen steeds meer mogen.”
15 Brusselse klassen in quarantaine, toch vraag om versoepeling
In een gemeentelijke basisschool in Ukkel zitten vijf klassen in quarantaine. Diezelfde gemeente telt nog eens vijf geïsoleerde klassen in andere basisscholen. In de lagere scholen van de Scholengroep Brussel van het GO! zijn het er nog eens vijf. En het vrije net telt nu een 200-tal leerlingen in quarantaine, waarvan 130 in basisscholen. Daar zijn ook hele klassen bij.
Centrale gegevens over de gesloten klassen in Brussel zijn er nog niet. In Vlaanderen komen alvast vragen over het nut van de verplichte quarantaines voor kinderen. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) vraagt nu om een versoepeling van die regels, na een open brief van enkele ouders.
Ter herinnering: bij één besmetting in een lagere school worden de klasgenootjes vandaag beschouwd als laagrisicocontacten. Duiken er meerdere besmettingen op in één klas, dan moet wel iedereen in quarantaine. Wie getest wordt en negatief is, mag er na 10 dagen uit. Wie zich niet laat testen, moet 14 dagen thuisblijven. (De regels voor leerlingen in het middelbaar onderwijs verschillen, red.)
Deltavariant
“Met de deltavariant lijken er nu vrij snel meerdere gevallen per klas te zijn,” zegt Elisabet Campforts van het Vrij CLB Pieter Breughel. Van hun ongeveer 35.000 leerlingen zitten er nu zowat 200 thuis in quarantaine, van wie 130 kinderen uit het lager onderwijs.
“Vanuit ons centrum staan wij zeker achter de vraag naar versoepeling,” zegt Campforts van het Vrij CLB. “Het is nogal sneu dat de kinderen op dit moment niet naar school mogen, terwijl volwassenen steeds meer mogen. Kinderen worden niet of nauwelijks ziek. Onze leerkrachten voelen ook druk van de ouders, die met praktische onrust zitten om de quarantaines geregeld te krijgen.”
"Ik vrees dat de quarantaines een zure appel zijn waar we de komende weken doorheen gaan moeten bijten."
Meer getest
Coronacrisismanager Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie zei dinsdag aan BRUZZ dat ze geen signalen opvangt uit de scholengroepen dat “hetzelfde punt gemaakt zou worden als in Vlaanderen”. “Ik weet dat de discussie gevoerd wordt en we zien inderdaad klassen die in quarantaine zitten, maar die aantallen zijn gelijkaardig aan september vorig jaar,” aldus Neven.
Volgens Campforts liggen de besmettingen in de vrije scholen van Brussel nu in ieder geval hoger dan toen. “Maar er wordt ook meer getest,” zegt ze. “Als er versoepeld wordt in de lagere scholen, moeten we op andere vlakken strenger zijn,” vindt zij, rekening houdend met de huidige (hoge) besmettingscijfers in Brussel.
De Scholengroep Brussel van het GO! wil het Overlegcomité van deze vrijdag afwachten en spreekt zich nog niet uit over de quarantaineregels. Woordvoerster Karin Struys noemt de opvolging wel “complex”.
Vanuit Sciensano zegt viroloog Steven Van Gucht aan De Morgen dat het te vroeg is om de regels bij kinderen te versoepelen omdat het virus nog vrij circuleert in de basisscholen. "De modellen voorspellen een vierde golf in oktober en november. Ik vrees dat de quarantaines een zure appel zijn waar we de komende weken en maanden doorheen gaan moeten bijten," zegt hij.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Gezondheid , quarantaine , school quarantaine , Ben Weyts , Vrij CLB Brussel , Scholengroep Brussel GO! , coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.