Hoewel vier nieuwe, Franstalige middelbare scholen in Brussel in september 2019 de deuren zullen openen, zijn nog steeds 688 Brusselse leerlingen niet ingeschreven binnen het Franstalig onderwijs. Dat klaagt de vzw Elèves aan. “Hun vakantie is verpest.”
688 Brusselse leerlingen op wachtlijst Franstalig onderwijs
In september 2019 openen vier nieuwe Franstalige middelbare scholen de deuren: het Saint Dominique-instituut in Evere, het Mattes-Ricci-college in Anderlecht, het El Hikma La Sagesse-instituut in Vorst en het Koninklijk Atheneum Victor Hugo in Brussel. Ondanks die nieuwe plaatsen, blijken 688 leerlingen vandaag nog niet ingeschreven te zijn in een middelbare school van de Franse gemeenschap, schrijft Le Soir.
De vzw Elèves (Écoles libres efficaces vivantes et solidaires) die het probleem aankaart, ziet verschillende redenen. “Ten eerste zijn de scholen slecht verdeeld over het Brussels territorium,” vertelt voorzitter van de vzw Michel Parys aan de krant. “50 procent van de scholen bevindt zich op slechts 15 procent van het grondgebied. Dat zet vooral de plaatsen in het noorden van Brussel onder druk.”
Enkel eerste graad
Maar daarnaast speelt het feit dat sommige scholen enkel een eerste graad aanbieden, ook een rol. Inschrijvingscommissie CIRI meldt immers dat er nog 1.234 plaatsen vrij zijn in een vijftigtal scholen verspreid over de hoofdstad.
“We volgen de situatie nauwgezet op.”
“Het probleem is dat dit vaak scholen zijn die enkel een eerste graad aanbieden, of een eerste graad die grotendeels uitgeeft op het technisch onderwijs. Maar vandaag verkiezen ouders een opleiding die hun kinderen voorbereidt op een algemene opleiding,” aldus Parys.
De vzw Elèves vindt de situatie schandalig en hoopt dat ze snel verholpen kan worden. “De vakantie van deze jongeren is verpest.” CIRI belooft niet bij de pakken te blijven zitten. “We volgen de situatie nauwgezet op.”
Nederlandstalig onderwijs
Of er ook sprake is van een plaatstekort in de Franstalige basisscholen in Brussel, is niet geweten. "In tegenstelling tot de middelbare scholen, wordt die informatie voor de basisscholen niet gecentraliseerd," zegt Eric Etienne, woordvoerder van Minister van Onderwijs van de Franse Gemeenschap Marie-Martine Schyns (CDH), aan BRUZZ. "Het zou kunnen dat er scholen met een wachtlijst zijn, maar daar hebben wij geen zicht op."
Wat het Nederlandstalig, secundair onderwijs betreft, kondigde het Lokaal Overlegplatform (LOP) van het Nederlandstalig, secundair onderwijs in juni aan dat er in Brussel komend schooljaar geen plaatstekort zal zijn. Dat komt vooral omdat de website nu toch 70 plaatsen in twee nieuwe freinetscholen aanbiedt, die het LOP eerder niet wou opnemen. Met die extra capaciteit denkt het LOP alle noden te kunnen lenigen. "Er is op dit moment geen probleem om een school te vinden in Brussel," klonk het toen.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , plaatstekort , Franstalige gemeenschap , Ciri , vzw Eleves , Michel Parys
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.