Maria en Kira, twee Brusselse vrouwen met Russische en Oekraïense roots, willen binnenkort een school oprichten voor Oekraïense kinderen die hun land ontvlucht hebben. Het duo zoekt nog vrijwilligers en vooral een gebouw. "Kinderen hebben een zachte transitie nodig en moeten hun taal kunnen blijven spreken."
Brusselaars willen school voor Oekraïense kinderen oprichten
Van de meer dan 13.000 Oekraïense vluchtelingen die ons land tot nu toe registreerde zijn vier op de tien minderjarig, blijkt uit de laatste cijfers van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Drie op de tien Oekraïense vluchtelingen in België zijn zelfs jonger dan twaalf jaar. Na hun registratie in Paleis 8 kunnen de kinderen terecht in ons reguliere onderwijs, maar twee Brusselse vrouwen willen ook een school voor Oekraïense kinderen oprichten.
"We zien dat de registratie gepaard gaat met veel formaliteiten. Het papierwerk neemt tijd in en het duurt een tijdje voor de kinderen naar school kunnen. Er zijn ook families die een terughoudende houding aannemen tegenover het reguliere onderwijs, omdat ze zo snel mogelijk terug naar Oekraïne willen", zegt Maria, een van de twee initiatiefnemers. "Bovendien zijn opvangplaatsen tijdelijk. Als ze ergens naar school kunnen, is het mogelijk dat ze enkele maanden later naar een andere school moeten, misschien zelfs in een andere taal."
'Zachte transititie'
Een school waar de gevluchte kinderen in het Oekraïens les kunnen volgen is in het belang van de continuïteit, zegt de vrouw met Russische origines. "Ik woon al vijftien jaar in Europa en heb ervaring met het oprichten van scholen. Wat er in Oekraïne gebeurt, is een drama voor de burgers", vertelt ze. "Van de ene dag op de andere worden kinderen losgerukt uit hun omgeving. Hun integratie hier zal veel tijd kosten, want er is geen enkel verband tussen het Oekraïens en het Nederlands of het Frans."
"Kinderen hebben een zachte transitie nodig en moeten hun taal kunnen blijven spreken. Het geeft hen meer mogelijkheden indien ze later terug willen keren, en anders kunnen ze daarnaast ook de lokale taal leren", gaat Maria verder. "Onderzoek toont aan dat de slaagkansen van gevluchte kinderen toenemen als ze de link met hun origines kunnen behouden."
Gebouw
Op sociale media lanceerden de initiatiefnemers een oproep voor vrijwilligers en gekwalificeerd personeel. Naast ondersteundend personeel en leerkrachten Frans en Nederlands voor beginners zoekt het tweetal ook Oekraïens sprekende leerkrachten en psychologen. Een tiental mensen heeft zich al aangemeld.
"Veel Oekraïense vluchtelingen zijn opgeleid om in het onderwijs te staan of hebben ervaring. Zo'n school kan ook volwassenen die hier terechtkomen helpen. Er zijn ook niet-Oekraïners die zich gemeld hebben om te helpen als vrijwilliger." Op termijn hopen de initiatiefnemers dat ze de Oekraïense leerkrachten een volwaardige job kunnen krijgen. "De economische belangen zijn groot."
Lente
Het project van Maria en Kira heet Vesna, Russisch en Oekraïens voor 'lente'. Hoeveel Oekraïense kinderen en tieners er les zullen kunnen volgen, is nog niet duidelijk. De initiatiefnemers zijn in de eerste plaats nog op zoek naar een gebouw in Brussel. "Daarvoor zijn er al enkele pistes. De komende weken moet er meer duidelijkheid komen." Het duo wil liefst ook meer dan één centrum oprichten en bekijkt daarom ook opties in Vlaams- en Waals-Brabant.
In La Dernière Heure liet minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschapsregering Caroline Désir (PS) al weten dat de school niet moet rekenen op een officiële erkenning. Wat de legale status van Vesna wordt, moet nog blijken. "Er zijn al veel onafhankelijke privéscholen", benadrukt de initiatiefneemster.
"Het belangrijkste is dat de school zo snel mogelijk kan openen, zodat kinderen snel kunnen verder leren", aldus Maria nog. "Sommigen zijn al weken niet meer naar school gegaan." Voor de financiering van het project rekenen de initiatiefnemers op giften van particulieren en de privésector. "We rekenen niet op de staat."
Wie wil meehelpen kan de initatiefnemers bereiken via het e-mailadres brussel.school.ukraine@gmail.com. Op www.vesna.be komt binnenkort de website van het schoolproject.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Oekraïense vluchtelingen