Verhoudingsgewijs krijgen de meeste Oekraïense vluchtelingen onderdak in Etterbeek, Koekelberg en Sint-Gillis. Dat komt voornamelijk door de grote diaspora in die Brusselse gemeenten en hun nauwe band met Eurocraten, die een grote bereidheid tonen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.
Oekraïense vluchtelingen kunnen rekenen op gastvrije Eurocraten
Bijna elfduizend Oekraïners die een tijdelijke bescherming kregen, registreerden zich sinds het begin van de Russische invasie in een Brusselse gemeente. De meeste verblijven bij familie, opvanggezinnen of op de particuliere huurmarkt.
Etterbeek is verhoudingsgewijs de absolute koploper qua registraties in de gemeente. Er woonde op 31 januari 2022 ongeveer 687 tijdelijke beschermde Oekrainers in de gemeente, dat is een oververtegenwoordiging van 62,15% ten opzichte van hun bevolkingsaandeel in het Brussels Gewest. Koekelberg volgt met 61,87% en Sint-Gilles is goed voor een overaandeel van 46,58%.
Volgens Peter Michiels, de Oekraïne-coördinator, zijn er twee belangrijke verklaringen. De eerste reden is de diaspora. “Veel vluchtelingen trekken naar Oekraïense familie of vrienden, dat is ook logisch,” legt Michiels uit.
'Oekraïners zoeken Oekraïners op'
Daarnaast spelen ook de Eurocraten een belangrijke rol in de verdeling van Oekraïense vluchtelingen. “Onder Europese ambtenaren is er een grote bereidheid hun woning open te stellen voor die groep. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom Etterbeek en Sint-Gilles, gemeenten waar veel Eurocraten wonen, proportioneel zoveel Oekraïners huisvesten.”
AB Inbev
Voor Sint-Gillis is er ook nog een andere verklaring. Bij de start van de oorlog heeft AB Inbev namelijk een deel van zijn Oekraïense werknemers op eigen kosten naar Brussel gehaald. Het bedrijf voorzag die mensen van een appartement in die gemeente.
En eenmaal iemand in een bepaalde gemeente neerstrijkt, verkiezen ze bij de coördinatie van de vluchtelingen ook om ze daar te houden. “Stabiliteit is heel belangrijk, vooral voor kinderen die naar school moeten,” aldus Michiels.
Overige cijfers
Er zijn ook enkele collectieve opvangcentra op het Brussels grondgebied. Die bevinden zich in Brussel Stad, Anderlecht, Schaarbeek en Watermaal-Bosvoorde. In absolute aantallen zijn daardoor Brussel Stad (Haren en Laken inbegrepen) en Anderlecht de gemeenten die de meeste Oekraïense vluchtelingen opvangen. Respectievelijk 1.788 en 1.190.
Evere is dan weer de ‘slechtste’ leerling van de klas, met een ondervertegenwoordiging van 42,81% ten opzichte van hun totale bevolkingsaandeel in het Brussels Gewest. En ook dat heeft volgens coördinator Michiels te maken met de diaspora. “Oekraïners zoeken Oekraïners op, en die zijn er blijkbaar niet zoveel in die gemeente.”
Een belangrijke nuance: de cijfers hebben enkel betrekking op mensen die zich hebben ingeschreven in de Brusselse gemeenten. Vermoedelijk zijn er ook wat vluchtelingen die, al dan niet met tijdelijke bescherming, zich nog niet officieel registreerde in een gemeente en bij familie verblijven.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Oekraïense vluchtelingen , Peter Michiels , diaspora , Oekraïners in Brussel , AB Inbev
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.