Koningin Mathilde leest voor tijdens de voorleesweek, een actie om lezen aan te moedigen.

Hogeschool Odisee start in Brussel met postgraduaat Leescoach

TD
© Belga
30/01/2019

Hogeschool Odisee in Brussel is woensdag van start gegaan met het gloednieuwe postgraduaat Leescoach. Die opleiding moet helpen om het leesbeleid in de Vlaamse scholen op te krikken en te professionaliseren. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) huldigt de nieuwe opleiding in en kondigt aan bijkomend te investeren in een duurzaam leesbeleid.

Recent internationaal onderzoek toonde aan dat Vlaamse leerlingen op vlak van begrijpend lezen significant lager scoren dan leerlingen uit andere West-Europese landen. Voor de Odisee-hogeschool was dit het signaal om de nieuwe opleiding postgraduaat Leescoach in het leven te roepen. "Zo willen we leerkrachten helpen om op hun school een leescultuur te promoten," zegt Odisee-docent Marlies Algoet, die samen met haar collega Emy Geyskens het programma inhoudelijk uittekende.

50.000 euro extra

De opleiding is meteen een succes, want de dertig plaatsen die aangeboden werden, zijn volzet. Er is zelfs een wachtlijst van een twintigtal mensen. De opleiding bestaat uit vijftien sessies waarin de leescoaches leren om een krachtig leesbeleid op school te voeren. Naast aandacht voor technisch- en begrijpend lezen staan het stimuleren van leesplezier en leesbetrokkenheid centraal. Minister Crevits zal het nieuwe postgraduaat inhuldigen en kondigt meteen aan dat ze nog eens 50.000 euro extra toekent aan de vzw Iedereen Leest.

Leerkracht wordt Leeskracht

Met de extra middelen zal Iedereen Leest met een aantal scholen een traject opzetten om werk te maken van een duurzaam leesbeleid op school. Er komen starterspakketten voor de leerkrachten, er worden leesplekken op scholen ingericht en er wordt een gevarieerd boekenaanbod uitgebouwd. Deze maatregelen moeten de leesmotivatie en het leesplezier van leerlingen aanwakkeren en moeten van elke leerkracht een 'leeskracht' maken.

Leesambassadeurs

"Leesplezier en leesmotivatie in de klas kunnen niet genoeg gestimuleerd worden. We maken 50.000 euro extra vrij om boeken te kopen, leesplekken in te richten en leerkrachten te begeleiden rond thema's zoals: hoe bouw je aan een leesomgeving, hoe kan een leesplek eruitzien en hoe werk je met boeken in de klas. Op die manier kunnen er voorbeeldprojecten ontstaan hoe je als school de rol van leesambassadeur kan opnemen en kunnen ervaringen dan verder gedeeld worden," stelt minister Crevits.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , voorleesweek , leesbeleid , hogeschool odisee

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni