| Enkele cursisten aan het werk in een Brussels CVO.

Inschrijvingen Brussels Volwassenenonderwijs laten op zich wachten

FDK
© BRUZZ
18/09/2021

Ook het Brussels volwassenenonderwijs start langzaamaan opnieuw op. Al blijken potentiële cursisten minder enthousiast om zich in te schrijven dan het geval was voor de coronacrisis. En dat zou de centra in de nabije toekomst financiële problemen kunnen opleveren.

“De cursisten die we afgelopen jaar in juni uitzwaaiden, komen deze maand terug. Maar de uitbreiding laat voorlopig nog op zich wachten”, vertelt Jan Van Gompel, directeur van Ligo Brusselleer, een centrum voor basiseducatie. “Dat was vorig jaar ook al zo, maar toen moesten de groepen ook kleiner zijn. Nu mogen ze opnieuw groeien, maar het is niet zo dat mensen staan aan te schuiven.”

Ook Karin Struys, communicatieverantwoordelijke voor Scholengroep Brussel, erkent het effect dat de coronacrisis had bij de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s) in Brussel. “Exacte cijfers heb ik niet, maar ik kan niet ontkennen dat er voorlopig minder inschrijvingen zijn dan andere jaren. Maar de inschrijvingen zijn dan ook nog niet gesloten; mensen zijn dus nog steeds welkom.”

Bij opleidingscentrum SYNTRA Brussel bereiken de algemene inschrijvingen dan net weer het niveau van voor de corona-uitbraak. “Wat nogal onverwachts kwam voor ons, gezien het virus in Brussel iets sterker aanwezig blijft”, aldus directeur Nicolas Blancquaert. Vooral de opleidingen in houtbewerking, interieur, grafische vormgeving en personenverzorging doen het goed. Toch maakt ook hij een kleine kanttekening: “Waar we de inschrijvingen wel zien dalen, is bij het duaal leren (waarbij men tegelijk op school en op de werkvloer bijleert, red.). Tijdens de lockdowns was het moeilijk om voor die leerlingen een werkplek te vinden. We merken dat bedrijven niet altijd de tijd vinden om leerlingen op te leiden.”

Digitale kloof of corona-angst

Van Gompel vermoedt dat digitale ongeletterdheid een impact kan hebben gehad. “Maar over algemeen viel dat mee, omdat er voor onze centra een speciale regeling gold en we niet volledig naar afstandsonderwijs moesten overschakelen.” Of de CVO’s veel cursisten kwijtspeelde door een digitale kloof, weet Struys niet. “We hebben er in ieder geval alles aan gedaan om de lessen via video’s toch zo duidelijk en toegankelijk mogelijk te maken.”

"Ons online aanbod kan een oplossing vormen voor cursisten die zich nog niet helemaal comfortabel voelen met voltijds contactonderwijs.”

Karin Struys, Scholengroep Brussel

Ze haalt zelfs aan dat de pandemie en de omschakeling naar online lessen ook voor enkele voordelige veranderingen gezorgd heeft. “Overschakelen naar een online aanbod was een uitdaging, maar zorgt er wel voor dat onze lesgevers en cursisten nu beter op die manier kunnen werken. Online tools komen nu handig van pas om met elkaar in contact te blijven en zelfs om tests te maken.”

Dat kan volgens Struys helpen om mensen met angst om zich te verplaatsen toch warm te maken. “Ons online aanbod is blijven bestaan, dus dat kan een oplossing vormen voor cursisten die zich nog niet helemaal comfortabel voelen met voltijds contactonderwijs.” Het grote opstartmoment van die digitale cursussen valt op 4 oktober.

Financiële gevolgen

Dat het aantal inschrijvingen lager ligt, kan de CVO’s de komende werkjaren weleens in de problemen brengen. Het volwassenonderwijs ontvangt namelijk subsidies volgens het aantal inschrijvingen van het voorbije jaar. "Het systeem is ingewikkelder dan dat, maar het klopt dat een lager inschrijvingsaantal de financiering negatief beïnvloedt”, aldus Van Gompel. “Als we puur op de klassieke manier werden ondersteund, kwam het water ons nu al aan de lippen.”

syntra_brussel_940_667px_c_syntra_brussel.jpg

| SYNTRA Brussel ziet enkel het aantal inschrijvingen bij duaal leren naar beneden gaan.

De overheid hield echter rekening met het lager aantal inschrijvingen tijdens de lockdowns, en trof een compensatieregeling. Daardoor komt Brusseleer voorlopig nog niet in moeilijk vaarwater. “Wat dat de komende jaren gaat betekenen, moeten we nog afwachten. We hopen dat overheid ook volgend jaar nog oog zal hebben voor de impact van de COVID-pandemie.”

Voor SYNTRA verschilt de manier van financieren lichtjes. “Bij onze dag- en avondopleidingen gelden het aantal opgestarte modules, en niet het aantal cursisten”, licht Blancquaert toe. Bij het duaal leren is het dan wel weer van belang hoeveel inschrijvingen er binnenkomen. “Dus daar zullen we wel een impact voelen van de daling in het aantal deelnemers. Maar aangezien het om een klein deel van ons aanbod gaat, komen we nog niet in moeilijkheden.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni