Kotcoach VUB: ‘Bezoek op kot enkel verboden bij code rood'

Godfried Roelant
© BRUZZ
23/09/2020

Zo’n 1.540 VUB-studenten hebben aan het begin van het nieuwe academiejaar hun intrek genomen in een kot, verspreid over de verschillende campussen van de Brusselse universiteit. Zij moeten zich aan specifieke coronaregels houden, maar dat betekent niet dat ze niemand meer op hun kot mogen ontvangen. "Bezoek op kot zal enkel verboden worden wanneer op de terreinen van de VUB code rood van kracht is," zegt kotcoach Jelle Tierens.

Het nieuwe academiejaar is maandag officieel op gang getrapt. Het coronavirus als onvoorspelbare medestudent maakt het volgen van een opleiding nog net iets uitdagender dan anders. Dat is zeker zo voor de studenten die een kot huren op een van de studentenverblijven (UZ Jette, Nieuwelaan en campus Etterbeek) die de Brusselse alma mater rijk is.

Kotcoach Jelle Tierens heeft er evenwel vertrouwen in dat alles coronaproof moet kunnen verlopen. “We willen alle studenten, en zeker zij die op kot gaan, zoveel mogelijk duidelijkheid geven. Daarom krijgen ze bij hun inschrijving allemaal een mail met een overzicht van de coronamaatregelen die van toepassing zijn op de terreinen van de VUB.”

Bezoek op kot toegelaten bij code geel en oranje

En die vertrekken vanuit units, ofwel sociale bubbels die ontstaan door de groepering van studentenkamers. In elke unit zitten maximum twaalf personen. Zij kunnen samen gebruik maken van de gemeenschappelijke woonruimtes, ook wanneer er een verstrenging komt van de kleurencode. De VUB start het jaar in code geel, maar zal volgende week al overschakelen op oranje.

"Bij code rood moet een unit op zichzelf terugplooien. Contact is dan ook enkel toegestaan in de gemeenschappelijke woonruimtes"

Jelle Tierens, kotcoach VUB

Zowel in code geel als oranje is bezoek op kot toegelaten, uiteraard met respect voor de nodige afstandsregels en andere algemene coronamaatregelen zoals het dragen van een mondmasker. Per unit mogen wel maximum vier andere personen van buiten de bubbel langskomen. Wanneer het coronavirus opnieuw aan kracht wint en aan de universiteit code rood geldt, zal bezoek uitgesloten zijn. De recreatieruimtes worden dan ook afgesloten.

Samenscholingen zijn in code geel toegestaan tot tien personen. Bij code oranje wordt dat beperkt tot zes personen en in code rood is elke vorm van samenkomst verboden. In dat laatste geval moet een unit op zichzelf terugplooien. Contact is dan ook enkel toegestaan in de gemeenschappelijke woonruimtes.

Coronamoeheid

Na zeven maanden loert coronamoeheid om de hoek, zeker bij studenten die er halsreikend naar uitkijken om opnieuw samen te komen en te feesten. Tierens beseft dat, maar benadrukt dat de regels zeker gehandhaafd zullen worden.

“De domeinen van de VUB zijn publiek toegankelijk, maar er is wel altijd een bewakingsploeg aanwezig die een oogje in het zeil houdt. Als blijkt dat er in een kot, of in de buurt ervan, zich een ontoelaatbare situatie voordoet, dan kan die onmiddellijk ingrijpen. Als het eens misloopt, zullen we wel altijd eerst proberen te sensibiliseren in plaats van te sanctioneren. Met die aanpak hopen we dat de kans groter is dat de studenten in kwestie zich daarna wel aan de regels zullen houden.”

Verbod op sterke dranken

Ondanks de strenge coronaregels, zullen er nog steeds buitenactiviteiten georganiseerd kunnen worden. Het aantal mensen wordt daarbij wel beperkt tot 50 personen. “En een officiële aanvraag is verplicht, samen met een motivatie die aantoont dat er voldoende rekening zal worden gehouden met de coronaregels. Een verbod op sterke dranken is er daar een van,” legt Tierens uit.

De kotcoach verwacht van de studenten dat ze hun gezond verstand gebruiken bij elke actie die ze ondernemen en rekent ook op de nodig empathie. “Ik heb er vertrouwen in dat de studenten solidair zullen zijn met elkaar. Dat blijkt nu al het geval. Er zijn op dit moment studenten die na een vakantie in een rode of oranje zone twee weken in quarantaine zitten op hun kot. We zien dat zij spontaan hulp krijgen van hun collega’s om boodschappen te doen of hen te helpen waar nodig.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Etterbeek , Onderwijs , Samenleving , kotcoach , coronamaatregelen onderwijs , Jelle Tierens , VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni