Lerarentekort in Brussel met helft gestegen: 'Grootste bedreiging onderwijskwaliteit'

CD
© BRUZZ - Belga
07/06/2022
Updated: 07/06/2022 14.02u

Het lerarentekort in de Brusselse scholen is tussen september en het einde van de paasvakantie met de helft gestegen. Dat meldt het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Momenteel zijn er 200 openstaande vacatures. “Het lerarentekort is de grootste bedreiging voor de onderwijskwaliteit, vooral in Brussel," zegt directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve.

Experts zijn het erover eens: het nijpende lerarentekort zet de kwaliteit van het onderwijs onder druk. In het Katholiek basisonderwijs waren er in september nog 83 openstaande vacatures (FTE’s - fulltime-equivalents). Dat steeg tot 120 na de paasvakantie. In het secundair onderwijs steeg dat aantal van 42 in september tot 74 na de paasvakantie.

Slechts drie op de tien scholen in het Katholiek basisonderwijs heeft een volledig team. In het secundair onderwijs is dat ongeveer twee op de tien. Vooral voor talen, wetenschappen, wiskunde en godsdienst zijn er leerkrachten tekort.

Lerarenopleiding

Volgens Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, is er vanuit de politiek een "groter urgentiebesef" nodig. Ook wil hij samen met Odisee Hogeschool, KU Leuven Campus Brussel, LUCA School of Arts Campus Brussel het lerarentekort aanpakken. Bedoeling is om via de samenwerking de instroom in de lerarenopleidingen te versterken en te verbreden, maar ook om de kwaliteit van de opleiding te verbeteren en om te zorgen voor een betere aanvangsbegeleiding voor startende leerkrachten.

“Voor ons als co-hogeschool is het een erg belangrijk signaal dat we rond deze problematiek de krachten bundelen,” zegt Ann Verreth, algemeen directeur van Odisee. “Hoewel de uitdagingen in Brussel momenteel het grootst zijn, kunnen we tegelijk met deze samenwerking het voorbeeld geven voor de rest van Vlaanderen en Brussel."

Startende leraren

“Uit internationaal onderzoek blijkt dat Vlaamse en Brusselse leraren het minst van hun collega’s professionalisering volgen, wat hen nochtans kan helpen om sterker te worden in hun job. Daarom hebben we bijkomend aandacht voor startende leraren”, zegt Boeve.

Die aandacht is belangrijk, want de uitstroom van jonge leerkrachten is groter in Brussel dan in Vlaanderen. In het lager onderwijs in Vlaanderen stopt één op de tien leerkrachten jonger dan 30 jaar binnen de vijf jaar. In Brussel is dat dubbel zoveel.

De samenwerking wordt vandaag voorgesteld tijdens het evenement 'De leraar in Brussel. 50 jaar KOCB (Katholieke Onderwijscel Brussel)'.

Elsje Peeters, directrice Sint-Jozefschool Watermaal-Bosvoorde: "De inhoud van de job is zo ruim geworden. We kunnen alle bijkomende problematieken van de kinderen niet meer opvangen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni