Jongeren vanaf 16 jaar die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen en het Nederlandstalig onderwijs vroegtijdig zonder diploma verlaten, kunnen voortaan terecht bij Lift Brussel. Deze nieuwe werking biedt hen via een alternatieve leerweg de kans aan om toch nog een diploma secundair onderwijs te behalen
Lift Brussel biedt schoolverlaters een tweede kans
De aanpak van Lift Brussel wijkt af van het typische klasprincipe, want net daar knappen veel jongeren op af tijdens hun studies. Lift Brussel werkt op maat en gaat jongeren eerst ondervragen over hun noden en de specifieke vakken die een struikelblok vormen.
"We werken modulair, want ze nemen hun vrijstelling uit het secundair onderwijs mee en wij werken dan met hun aan de buisvakken", vertelt Veerle Adams, directeur van CVO Lethas Brussel. "We stimuleren ze in de vorm van zelfstudie en werken op de inhoud en hun attitudes. Ze zitten in een open leercentrum en krijgen dan wanneer nodig individuele ondersteuning", vervolgt Adams.
Dertig jongeren per semester
Per semester wil Lift Brussel een dertigtal jongeren begeleiden. Momenteel zijn er een twintigtal cursisten en een eerste leerlinge die hulp zocht bij Lift Brussel via de Vlaamse examencommissie afgestudeerd.
Lift Brussel werd door CVO Lethas, een onderwijsinstelling van vzw Sint-Goedele Brussel, opgezet met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en kreeg 80.000 euro voor de opstart en invulling tot augustus 2019 en intussen kende de VGC nog een subsidie van 50.000 euro toe voor de periode 1 september 2019 tot 31 augustus 2020.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Samenleving , Lift Brussel , Guy Vanhengel , secundair onderwijs , schoolverlaters
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.