De Vlaamse gemeenschapscommissie (VGC) heeft de voorbije legislatuur samen met verschillende gemeenten zo’n dertien projecten opgezet om het Nederlandstalig gemeentelijke onderwijs uit te breiden. Goed voor meer dan 2.000 extra plaatsen. Dat verklaarde collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) vrijdag tijdens de plenaire vergadering van de VGC.
Nederlandstalig gemeentelijk onderwijs doet inhaalbeweging
Vanhengel reageerde hiermee op de vraag van VGC-raadslid Liesbeth Dhaene (N-VA), die bezorgd was over de inspanningen van zowel de VGC als de Brusselse gemeenten om het Nederlandstalige, gemeentelijke schoolnet te verzekeren.
Traditioneel zijn Nederlandstalige scholen, die gefinancierd worden door de gemeenten, ondervertegenwoordigd in Brussel. Ter vergelijking, zo’n twintig procent van de leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs gaat in Brussel naar een gemeentelijke school. Bij het Franstalige net is dat ongeveer de helft.
Tijdens zijn legislatuur heeft de VGC en/of Vlaamse gemeenschap verschillende projecten opgezet om daarbij een inhaalbeweging te doen. Goed voor zo’n dertien concrete projecten die reeds voltooid zijn of de komende twee jaar van start gaan. (lees verder onder de interactieve kaart).
In totaal gaat het over 2.312 extra plaatsen. Een hele brok wanneer je weet dat er tijdens de laatste telling in 2018 zo’n 8.700 leerlingen les volgden in een Nederlandstalige gemeenteschool.
Dhaene erkent de vooruitgang die tijdens de laatste legislatuur is gemaakt, maar vindt het verre van voldoende. “Als je ziet dat de helft van het Franstalig onderwijs gefinancierd wordt door de gemeenten en het Nederlandstalig slechts 20 procent, dan zit er nog steeds iets scheef,” verklaarde ze aan BRUZZ.
Onderzoeks- of ontwerpfase
In zeven van de 19 gemeenten is er zelfs nog geen Nederlandstalige gemeenteschool. Dat zijn Elsene, Etterbeek, Ganshoren, Oudergem, Sint-Gillis, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde.
“Sommige gemeenten worstelen met het opzetten van een pedagogisch project en de onderwijsinfrastructuur, omwille van hun organisatie. Een kleine gemeentelijke dienst heeft soms niet de daadkracht om pedagogische ondersteuning te bieden,” verklaarde Vanhengel die afwezigheid.
Toch is er ook daar goed nieuws. Schaarbeek staat niet meer in de lijst. Dit schooljaar opende de gloednieuwe basisschool Het Paviljoen en nog dit jaar starten de werken voor de andere basisschool (De Kriek), die al een hele tijd in containers gehuisvest is.
"Er zijn enkele gemeenten die om ideologische en politieke redenen niet willen investeren in het Nederlandstalig onderwijs,”
Al moeten ook hier enkele kanttekeningen gemaakt worden volgens Dhaene. “Ik zie dat er nu leerlingen van basisschool Paviljoen afstuderen die er hun hele loopbaan in containerklassen hebben gezeten, dat kan ook niet de bedoeling zijn,” vult ze aan.
Verschillende projecten worden niet vermeld in de lijst. Zij zitten nog in de onderzoeks- of ontwerpfase en daar zijn drie gemeenten bij die momenteel nog Nederlandstalige gemeenteschool aanbieden.
Zo zou er in het bestuursakkoord in Oudergem door Ecolo-Groen een onderzoek naar zo’n gemeentelijke school opgenomen zijn. In Sint-Gillis overwegen ze de bouw van een Nederlandstalige school op de gevangenissite en ook Vorst denkt aan een school net achter Wiels op het Divercity-terrein.
Politieke en ideologische redenen
Toch is Dhaene onzeker over de toekomst. “In Oudergem zien we nu dat Ecolo-Groen erover nadenkt om het een tweetalige school te maken, de facto betekent dat Franstalig.”
“Het is goed om al deze projecten te zien, maar langs de andere kant zijn er ook enkele gemeenten die om ideologische en politieke redenen niet willen investeren in het Nederlandstalig onderwijs,” gaat ze verder.
Zo vindt ze dat een gemeente als Sint-Lambrechts-Woluwe zijn twee Nederlandstalige bassischolen helemaal verwaarloost. “Zowel De Klimop als de Prinses Paoloschool krijgen maar net genoeg investeringen zodat ze niet dicht moeten om veiligheidsredenen. Voor de rest gaat de prioriteit naar de renovatie van het Franstalig onderwijs,” zegt ze verbouwereerd.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Politiek , Nederlandstalige gemeentescholen , Liesbeth Dhaene , Guy Vanhengel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.