Onderwijs klaar voor herstart, volgende doel: ongeschonden de kerstvakantie halen

Thijs Roelen
© BRUZZ
15/11/2020

| Een klas in coronatijden.

Het lager en secundair onderwijs zijn klaar voor een nieuwe herstart na een dubbele herfstvakantie. Dit keer gebeurt dat in code oranje met halftijds thuisonderwijs voor de tweede en derde graad. "We kunnen nu opnieuw met een schone lei beginnen en denken de juiste weg gevonden te hebben om alles te organiseren.”

Minister Ben Weyts (N-VA) zei in De Zevende Dag te werken aan een eigen teststrategie voor het onderwijs. Daar horen ook sneltests bij. Testen verloopt via de Centra voor Leerlingenbegeleiding, Weyts zei nu het Rode Kruismedewerkers te willen inzetten voor sneltests in scholen. Hij gaf voorts nog mee geen voorstander te zijn van mondmaskerplicht voor mintwaalfjarigen, iets wat her en der geopperd werd de voorbije dagen.

Als de leerlingen en leerkrachten zich tijdens hun herfstvakantie aan alle maatregelen gehouden hebben, dan zou morgen weer op volle kracht kunnen worden opgestart in de Brusselse scholen. Iedereen die in verplichte quarantaine zat voor de vakantie, heeft die zien aflopen in de twee lesloze weken. Alleen zij die het coronavirus opliepen tijdens hun vakantie, en dus buiten school om, moeten de herstart missen. “Dat zouden er niet veel moeten zijn,” klinkt Karin Struys van GO! scholengroep Brussel optimistisch.

De verlengde herfstvakantie was welgekomen voor het onderwijs, dat ook nu weer zoveel mogelijk moet blijven doorgaan. Twee weken geleden raakten steeds meer leerlingen en leerkrachten besmet, waardoor zij in verplichte quarantaine moesten en scholen steeds creatiever te werk moesten gaan om lessen te kunnen organiseren. "Hopelijk brengt de verlengde herfstvakantie het virus even tot stilstand,” klonk het in de laatste dagen voor de vakantie.

'Voorlopig hebben we nog geen lesroosters omgegooid, maar misschien dat we dat na de kerstvakantie wel moeten doen'

Katrien Houben, GO! Atheneum Kalevoet

Het lijkt erop dat die opzet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) geslaagd is. “Het signaal dat wij krijgen van de meeste scholen is dat de heropstart inderdaad normaal zou moeten kunnen gebeuren,” aldus Struys, die verwacht dat de meeste leerkrachten maandag weer op post zijn. “Al blijft het wel afwachten tot maandag om te zien wie er effectief aanwezig is.”

Code oranje

De scholen zijn momenteel volop bezig met de voorbereiding van die heropstart. Het onderwijs gaat van code geel naar code oranje, wat betekent dat de tweede en derde graad halftijds afstandsonderwijs zullen moeten volgen. Hoe scholen dat organiseren, kunnen zij zelf beslissen.

“Wij zullen met een wisselsysteem werken,” vertelt Katrien Houben van het GO! Atheneum Kalevoet. “De ene week komt de tweede graad, de andere week de derde. Daarbij beginnen we onze weken op donderdag, zodat er nooit een groep leerlingen een volledige week thuiszit.”

Het Lutgardiscollege in Oudergem is klaar voor de heropstart: 'Ander aanvangsuur per graad'

Andere scholen kiezen ervoor om leerlingen telkens een halve dag naar school te laten komen. “Op die manier worden samenscholingen tijdens de lunchpauze vermeden,” aldus Struys. In het Atheneum Kalevoet hebben ze tenten op de speelplaats gezet om zo de verschillende groepen tijdens de pauzes bij of uit elkaar te houden.

“Wij waren ook bezorgd over het risico op besmettingen op het openbaar vervoer op weg naar school,” zegt Elisabet Campforts van het CLB vrij onderwijs. “Maar door de lockdown lijkt het ook daar weer een stuk rustiger.”

Kerstvakantie

Toch blijft het voor de meeste betrokkenen opnieuw afwachten wat maandag zal brengen. Het enige voordeel ten opzichte van de vorige heropstart: de ervaring van de terugkeer naar school na de zomervakantie. Bijvoorbeeld op het vlak van contacttracing. De CLB’s staan daarvoor in en de herfstvakantie kwam ook voor hen op het juiste moment. Campforts: “We zaten voor de vakantie op een heel hoog ritme. Tijdens de vakantie is dat gelukkig nagenoeg stilgevallen omdat de tijd van het contact te lang geleden was. We kunnen nu weer met een schone lei beginnen en denken nu ook de juiste weg gevonden te hebben om alles te organiseren.”

'We hebben nu het voordeel dat de directies ervaring hebben met het wegvallen van personeel'

Karin Struys, GO! Scholengroep Brussel

Met die schone lei zetten de scholen koers richting het volgende doel: de kerstvakantie. “We hebben nu het voordeel dat de directies ervaring hebben met het wegvallen van personeel,” aldus Struys. “Die ervaring zullen ze gebruiken om de organisatie sneller op punt te stellen.” Er wordt ook een oproep gedaan richting stafmedewerkers om bij te springen bij scholen die in nood zijn. Ook zij zouden voor de klas kunnen gaan staan.

Jongeren met mondmasker in het middelbaar onderwijs

| Jongeren met mondmasker in het middelbaar onderwijs.

Houben wijst erop dat er in december examens plaatsvinden, waardoor leerlingen sowieso minder op school zullen zijn. “We zullen nu nog een paar weken moeten pieken, maar hopen wel dat we daarna op een bepaalde basis kunnen voortwerken waarbij we onze organisatie niet constant moeten blijven omgooien.”

Zowel Houben als Campforts gaat er namelijk vanuit dat na de kerstvakantie nog altijd afstandsonderwijs zal plaatsvinden. Ook tijdens de kerstvakantie zal er door de directies dus volop gepuzzeld moeten worden. “Voorlopig hebben we nog geen lesroosters omgegooid, maar misschien dat we dat na de kerstvakantie wel moeten doen,” aldus Houben. “Het onderwijs is geen motor voor het virus, maar ik denk niet dat afstandsonderwijs snel zal worden losgelaten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Gezondheid , coronavirus , coronacrisis , corona , Scholengroep Brussel GO! , Atheneum Ukkel , Vrij CLB Netwerk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni