Ben Weyts (N-VA), minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse rand, in het Vlaams Parlement

| Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Onderwijswereld beslist morgen over kleurcode voor nieuwe schooljaar

© Belga
13/08/2020
Updated: 13/08/2020 14.18u

Met welke kleurcode start het nieuwe schooljaar? In elk geval niet met groen, zoveel is zeker nu de coronacijfers weer stijgen in ons land. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakte eind juli een afspraak voor half augustus. "Dan is er overleg gepland met het onderwijsveld en met de experten, en dan zullen we handelen in functie van de cijfers die op dat ogenblik voorhanden zijn."

Morgen/vrijdag is het zover, samen met vertegenwoordigers van de onderwijswereld en de experts van de GEES (de groep van experts die belast is met de exitstrategie) wordt bepaald hoe de eerste dagen van het nieuwe schooljaar gekleurd zullen zijn.

Code oranje

Velen in de onderwijswereld zijn ongerust dat het oranje of rood wordt. Het gele scenario, waar minister Weyts eind juni nog van uit ging met de destijds dalende coronacijfers, lijkt nu compleet achterhaald. Veel wijst vandaag op een code oranje-scenario, wat betekent dat middelbare scholieren slechts om de week fysiek naar school zouden kunnen. Lagere schoolkinderen kunnen altijd naar school.

Ter herinnering: in de draaiboeken die onze scholen sinds juni hebben klaarliggen voor het schooljaar 2020-2021 wordt gewerkt met kleurencodes: groen, geel, oranje en rood. Voor kleuters en lagereschoolkinderen maken die weinig verschil. Zij worden in elk scenario in de klas verwacht. Anders is dat voor wie in het middelbaar zit. In het gele scenario mogen plus-12-jarigen in principe vier van de vijf dagen op school zijn.

Bij oranje of rood daalt dat naar één week op de twee. De rest wordt aangevuld met het inmiddels gekende afstandsonderwijs. Maar iedereen in de onderwijswereld is het erover eens dat fysieke lessen ver te verkiezen zijn boven dat afstandsonderwijs.

"De draaiboeken zijn afgeklopt op basis van de virologische inzichten die eind juni voorhanden waren", zegt Nancy Libert van Acod-Onderwijs. " We moeten op het overleg bekijken welke eventuele bijkomende inzichten er zijn en kijken of de draaiboeken op bepaalde punten niet moeten aangepast worden met bijvoorbeeld strengere regels rond mondmaskers in het middelbaar onderwijs."

Praktijklessen

"Wij zullen er als onderwijskoepel op het overleg voor pleiten om leerkrachten en leerlingen maximaal op school te laten starten, uiteraard in veilige omstandigheden, maar daar hebben de scholen sinds vorig schooljaar heel wat ervaring mee", zegt Patriek Delbaere, directeur van OVSG (Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten). "We gaan specifiek aandacht vragen voor de praktijklessen voor TSO-, BSO-leerlingen, voor het buitengewoon onderwijs en voor de overgangsjaren."

"Ook de academies en het volwassenenonderwijs moeten veilig kunnen heropstarten. Onze besturen en directies vragen een duidelijke en eenduidige communicatie, zodat ze hun schooljaar kunnen voorbereiden en hierover communiceren met hun personeel, leerlingen en ouders."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Ben Weyts , Gees , eerste schooldag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni