Nathalie De Leeuw

| Ouder Nathalie De Leeuw vond nog geen plaats voor haar kind.

Ouders gefrustreerd door groot plaatstekort op school: 'Dit is een vicieuze cirkel'

Jelle D'hont
06/05/2021

Het aantal inschrijvingen bij de Nederlandstalige secundaire scholen in Brussel is opnieuw veel groter dan het aantal plaatsen. Veel ouders belanden daarom op de wachtlijst, en dat leidt tot grote frustraties.

Ouders hebben in maart 2.275 kinderen aangemeld voor het nieuwe schooljaar in het Nederlandstalig secundair onderwijs. 655 van die kinderen kregen nog geen plaats aangeboden. Daarmee breken we qua plaatstekort opnieuw een record in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Nathalie De Leeuw is één van de ouders die een nul op het rekest kreeg. Zij heeft geprobeerd haar dochter in te schrijven voor het Koninklijk Atheneum in Etterbeek (KAE), en voor het Jan Van Ruusbroeckollege in Laken. Bij beide kreeg ze neen te horen.

“Het is tijd om dit systeem eens grondig te herbekijken. Veel mensen uit de rand in Vlaanderen brengen hun kinderen met de auto naar school in Brussel, terwijl de Brusselaars zelf geen plek vinden. Het zou logischer zijn als mensen uit Brussel voorrang zouden krijgen", zegt Nathalie. Ze weigert om haar dochter nu ergens in Vlaanderen in te schrijven. “Ik heb veel meer kans in Vilvoorde of Zaventem, maar het kan toch niet zo zijn dat Brusselse kinderen naar Vlaanderen móeten gaan en andersom? Dan zitten we echt in een vicieuze cirkel.”

"Ik heb veel meer kans in Vilvoorde of Zaventem, maar het kan toch niet zo zijn dat Brusselse kinderen naar Vlaanderen móeten gaan?"

Mama Nathalie

Nathalie De Leeuw

Ook Benoit Berben is één van de ouders die worstelt met het systeem. Hij heeft zijn dochter op maar liefst zeven scholen ingeschreven. “Bij alle scholen staat mijn dochter op een wachtlijst. Op de KAE staat ze zelfs op de 126e plek. De hoogste plek die ze heeft is op het Atheneum Woluwe, daar staat ze op de 8e plek. En dat is alleen maar omdat weinig mensen die school kennen.”

Om te vermijden dat zijn dochter straks zonder school komt te zitten, heeft Benoit zijn dochter ook ingeschreven voor een aantal Franstalige scholen. “Daar heeft ze direct bij de eerste school een plaats aangeboden kregen.”

Nog geen definitieve neen

Toch is de neen die Benoit en Nathalie te horen kregen nog geen definitieve. Petrus van den Cruyce, voorzitter van het LOP Secundair Onderwijs, wees er eerder al op dat veel mensen hun inschrijvingen nog annuleren. “Er komen zeker nog plaatsen vrij.” Daarnaast wijst hij erop dat er nog honderden plaatsen vrij zijn op scholen waar de vraag minder groot was.

Ten slotte zijn er nog de scholen die niet meedoen met de centrale aanmeldsystemen en die iedereen een plaats garanderen tijdens de inschrijvingsperiode in mei: het Sint-Guido-instituut, de vestigingen van de Tienerschool in Anderlecht en Schaarbeek en de kunsthumaniora Sint-Lukas.

Op 3 juni om 14 uur komt het overzicht vrije plaatsen online. Zo weten ouders voor de start van de vrije inschrijvingen waar er nog plaatsen zijn en kunnen ze inschrijven. De inschrijvingen gebeuren chronologisch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , secundair onderwijs , nederlandstalig onderwijs , brusselse scholen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni