Scholen 'polsen informeel' naar vaccinaties bij leerlingen

EC
© BRUZZ
01/09/2021

Een leerkracht mag zijn leerlingen eigenlijk niet vragen of ze wel of niet gevaccineerd zijn. In enkele Brusselse scholen is er wel al 'informeel' naar gevist. Dat zegt de Scholengroep Brussel. In de Brusselse context is voorlopig maar een kwart van alle 12- tot 17-jarigen gevaccineerd.

De Brusselse scholen beginnen deze week in onzekerheid. Driekwart van alle Brusselse leerlingen in het middelbaar onderwijs kreeg nog geen eerste coronaprik. Omwille van het medisch geheim mag de school niet vragen wie daarbij hoort. Die kan alleen een algemene vaccinatiegraad opvragen via het CLB, maar die gegevens zijn nog niet beschikbaar. Het overkoepelende informatieplatform voor de CLB’s zal pas over enkele dagen up-to-date zijn, zeggen de CLB’s aan BRUZZ.

“Er is vandaag wel al vrijblijvend gepolst bij de leerlingen of zij gevaccineerd zijn of niet”, zegt woordvoerster Karin Struys van de GO! Scholengroep Brussel. “Dat gebeurde informeel of in een klasgesprek, altijd mondeling. Wij kunnen de leerlingen absoluut niet verplichten om daarop te antwoorden. Het is aan hen om te beslissen wat ze delen.”

In verschillende scholen brachten de leerlingen het onderwerp trouwens zelf aan, zegt Struys. “Sommigen zeggen spontaan dat ze al gevaccineerd zijn, omdat ze het beu zijn om een mondmasker te moeten dragen.” Verder hadden enkele ouders de scholen al gebeld om te zeggen dat hun kind gevaccineerd was. Dat is niet genoeg om een volledige inschatting van de vaccinatiegraad te maken. “Er gaan altijd kinderen zijn die het niet willen zeggen”, zegt Struys.

Het GO! CLB van Brussel benadrukt dat ze aan alle directies duidelijk zeggen dat zo'n vraag niet is toegelaten.

"Onze directies willen sterk inzetten op persoonlijke gesprekken met de leerlingen en hun ouders, om hun twijfels en vragen te bespreken”

Karin Struys, Scholengroep Brussel

Voor directies kan het nuttig zijn om de vaccinatiegraad in hun school te kennen, bijvoorbeeld om gerichter te communiceren met de leerlingen, maar voor veel ongerustheid zorgt het uitblijven van die cijfers niet. “Het valt nogal mee met de bezorgdheid omdat dezelfde maatregelen van eind vorig schooljaar nog altijd gelden. De scholen volgen die nauwgezet op. Dat blijft een bescherming”, zegt Struys.

“De vaccinatiegraad bij onze leerkrachten is hoog. Verder dienen we te vertrouwen op het correct handelen voor de opvolging van de quarantainemaatregelen door de ouders en de leerlingen”, klinkt het bij de katholieke scholengroep Katoba.

Vaccinatie op school

Alle Nederlandstalige middelbare scholen hebben gisteren of vandaag al een brief naar de ouders gestuurd om de Brusselse vaccinatiecampagne toe te lichten. Dat is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Binnenkort komt er nog een brief met een toestemmingsformulier voor de ouders. Met zo’n toestemming kunnen leerlingen zich binnenkort via de school laten vaccineren. De school kan bijvoorbeeld in groep naar een vaccinatiecentrum gaan of zelfs een tijdelijke vaccinatiepost op school inrichten.

“Al onze scholen onderschrijven de vaccinatiecampagne van de VGC, maar nogal wat directies willen die combineren met een voorzichtige, informele aanpak”, zegt Struys. “Ze willen sterk inzetten op persoonlijke gesprekken met de leerlingen en hun ouders, om hun twijfels en vragen te bespreken.”

De eerste vaccinaties in schoolverband moeten in de week van 13 september starten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Gezondheid , karin struys , vaccinatie scholen , vaccinatie tieners , terug naar school

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni