Leerlingen die in het secundair een aantal vakken in een andere taal dan het Nederlands volgen hebben een duidelijk betere kennis van die vreemde taal dan leerlingen die niet in zo'n traject zitten. Dat blijkt uit de eerste grootschalige studie naar dat soort onderwijs in Vlaanderen, bericht de VRT. Het gebeurt ook zonder afbreuk te doen aan de kennis van het Nederlands.
Schoolvakken in andere taal ondermijnen kennis Nederlands niet
Sinds 2014 kunnen leerlingen in het Vlaamse secundaire onderwijs vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde volgen krijgen in het Engels, Frans of Duits. Voor het eerst sinds de invoering is een grote studie uitgevoerd naar de effecten van dit zogenaamde CLIL-onderwijs in Vlaanderen, soms ook omschreven als immersie-onderwijs. De onderzoekers hebben zowat 1.600 scholieren uit het eerste en tweede middelbaar bevraagd en intensief gevolgd.
"We hebben bijvoorbeeld de spraakvaardigheid van elke leerling in een vreemde taal getest," legt onderzoekster Liesbeth Martens van de hogeschool UCLL uit. Ze hebben zowel leerlingen die in een CLIL-traject zitten als hun medeleerlingen die dat niet doen met elkaar vergeleken. "Leerlingen die zo'n traject volgen spreken en begrijpen de taal veel beter dan leerlingen die niet in zo'n traject zitten", zegt Martens.
Meer ondersteuning gevraagd
Bovendien lijkt het krijgen van lessen in andere talen dan het Nederlands geen afbreuk te doen van hun kennis van het Nederlands. Dat was een vrees bij de invoering van de trajecten. De onderzoekers pleiten wel voor meer ondersteuning voor de leerkrachten. Nu krijgen die geen extra tijd om een CLIL-les voor te bereiden.
Bovendien stellen de onderzoekers voor om al in de kleuterklas en in de lagere school te beginnen met lessen in een vreemde taal. "Hoe vroeger leerlingen een vreemde taal leren, hoe beter de resultaten."
In Brussel biedt nog maar een handvol Nederlandstalige scholen immersie-onderwijs aan.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , immersieonderwijs , taalonderwijs , CLIL , kennis Nederlands
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.