De Vrije Universiteit Brussel lanceert samen met historica Sophie De Schaepdrijver het Wereldoorlog I-herdenkingsproject "Molem'back to the future", op 22 november. Via een stadsspel in Sint-Jans-Molenbeek wordt er teruggeblikt op het leven in de gemeente tijdens WO I.
VUB gaat WO I herdenken met stadsspel in Molenbeek
Op 22 november is het exact 100 jaar geleden dat Koning Albert I zijn Blijde Intrede maakte na de oorlogsperiode. Daarbij kwam de koning de hoofdstad binnen via Molenbeek en het Zwarte-Vijversplein.
"Het was een symbolische en strategische keuze, want Molenbeek was een arbeidersgemeente en zo gaf hij de Molenbekenaars het gevoel dat ze meetelden", vertelt De Schaepdrijver.
Met onder andere lezingen, een expo en vooral een stadsspel wordt aandacht geschonken aan hoe de inwoners van Molenbeek de Duitse invasie beleefden en welke rol Molenbeek speelde tijdens WO I. Er is ook aandacht voor de rol van niet-Europese troepen tijdens het conflict. Het stadsspel speelt zich af rond het gemeenteplein.
Sociaal contract
Maar Molem'back tot he future' wil ook verbanden leggen tussen heden en verleden door te kijken wat de oorlogsperiode op lange termijn voor Molenbeek betekende en welke thema's vandaag nog spelen.
"De nieuwe afspraken tussen staat en burger die koning Albert I aankondigde, de eerste stap naar meer gelijke rechten, blijven vandaag relevant. Het ging om een nieuw 'sociaal contract'. Je kan de vraag stellen: welk sociaal contract sluiten we vandaag, voor welke burgers, tegen de achtergrond van welke conflicten? ", stelt De Schaepdrijver.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Onderwijs , VUB , Eerste Wereldoorlog
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.