De modernistische betonnen studentenkoten van de hand van architect Willy Van Der Meeren op de VUB-campus in Elsene zijn niet alleen populair bij ex-bewoners, maar ook bij wetenschappers. De koten dreigden te verdwijnen als gevolg van het masterplan van de campus, maar meer dan de helft blijft overeind, blijkt nu.
Wetenschap kaapt iconische studentenkoten Van Der Meeren
Een deel van de koten wordt momenteel nog bewoond door studenten. De koten waar al geen studenten meer verblijven, worden beetje bij beetje ingepalmd door wetenschappers van diverse disciplines. In één blok komt een gloednieuwe elektronenmicroscoop van de onderzoeksgroep van professor Steyaert.
In een ander blok wordt geëxperimenteerd door Buildings as Material Banks (BAMB), een project van de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen, die er onderzoek doet naar innovatieve ontwerpstrategieën en technische oplossingen voor veranderingsgericht bouwen.
BAMB is een EU-onderzoeksproject dat kadert binnen Horizon 2020. Het staat onder leiding van professor Niels De Temmerman, postdoctoraal onderzoekster Anne Paduart en hun team van projectonderzoekers en -architecten.
Minimale milieu-impact
De onderzoeksresultaten worden gedemonstreerd in het Circular Retrofit Lab, dat acht modules van de voormalige studentenkoten een tweede leven geeft als een uniek demonstratielabo voor 'circulair bouwen'. Samen met studenten en koplopers uit de bouwindustrie vonden er experimenten plaats met prototypes van onder meer aanpasbare binnenwanden, technische installaties en preassemblage van gevelsystemen.
Eén ding hebben alle oplossingen gemeen: ze zijn omkeerbaar, en daardoor dus volledig aanpasbaar, met een minimale milieu-impact.
Een ander project, het WVDM Living Lab, gefinancierd door het Testit-programma van Innoviris, wil innovatieve renovatiestrategieën uitwerken, rekening houdend met verschillende parameters zoals erfgoedwaarde, milieu-impact en kostprijs. In het kader van het project worden door professor Ine Wouters en haar team vier modules van telkens vier studentenkamers gerenoveerd, samen ongeveer 400 vierkante meter.
De renovatiekost zal deels door projectsubsidie kunnen worden gedragen, deels door de VUB zelf.
Het zijn de enige studentenkamers die in de toekomst hun residentiële karakter zullen behouden. Mogelijk zullen ze worden gebruikt voor het onderbrengen van 'Artists in residence' door de dienst cultuur, maar dat is nog niet zeker.
'Leegstand is onaanvaardbaar'
Verder heeft de onderzoeksgroep rond professor Joeri Van Mierlo zijn oog laten vallen op enkele modules. Van Mierlo is een toonaangevend onderzoeker in het domein van elektrische voertuigen en brandstofcellen. Hij krijgt ruimte om er zestien onderzoekers aan het werk te zetten. Tot voor kort was er ook sprake van dat Fablab een deel van de koten zou bevolken, maar die hebben inmiddels afgehaakt.
"Het kan zijn dat daardoor enkele koten meer zullen verdwijnen", zegt VUB-beleidsmedewerker Nancy Musschebroeck. "Momenteel denken we nog na over alternatieve invullingen, maar die zijn er tot vandaag nog niet. We hebben nog geen budget voor de renovatie van sommige units en we houden er rekening mee dat ze de kern uitmaken van onze campus. Leegstand is dus onaanvaardbaar."
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.