Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft maandagochtend een digitale versie van de Koalatest gelanceerd, de taalscreening voor kinderen uit de derde kleuterklas. De digitale versie van de Koalatest is vrij toegankelijk en kosteloos te gebruiken.
Weyts lanceert digitale versie van Koalatest en pleit voor minimumdoelen Nederlands
Lees ook: N-VA-ministers geven startschot voor herinrichting verkeersknoop tussen Ring en luchthaven
De Koalatest, een taalscreening voor elke leerling in de derde kleuterklas, werd gelanceerd in 2021, om de onderwijskwaliteit te verhogen met de Nederlandste taal als hefboom. De test wordt dit jaar tussen 10 oktober en 30 november voor de derde maal afgenomen. Leerkrachten kunnen de leerlingen met taalachterstand begeleiden voor die aan de lagere school starten.
De Koalatest wordt nu ook digitaal gelanceerd omdat bij voorgaande edities duidelijk werd dat een papieren test arbeidsintensief en tijdrovend was voor de kleuteronderwijzers. Zij moesten vaak grote aantallen A4'tjes afdrukken, laten invullen en vervolgens ook bijhouden.
Om komaf te maken met deze bijkomende planlast in het kleuteronderwijs, kunnen scholen deze digitale taalscreening vanaf maandag kosteloos gebruiken. Volgens Weyts sparen scholen zo heel wat tijd en kopieerkosten uit. "En ook voor de kleuters is het goed nieuws", zegt Weyts. "De digitale taalscreening valt sneller en beter aan te passen op maat van het kind."
Kleuters met taalachterstand kunnen zo in hetzelfde jaar nog bijgespijkerd worden. De kleuters die op het einde van de derde kleuterklas nog steeds een achterstand hebben op vlak van het Nederlands, wordt in het eerste leerjaar een taalintegratietraject opgelegd, "zoals een taalbadklas of een volwaardig alternatief", zegt de minister. De klassenraad kan ook adviseren dat de kleuter nog een jaartje in de derde kleuterklas moet overdoen.
Sleutel
Uit de cijfers blijkt dat het gaat over 10 procent kinderen die in de derde kleuterklas begeleiding nodig heeft, 4 procent zou intensieve begeleiding nodig hebben. "Wie de onderwijskwaliteit wil verhogen, moet ook de kwaliteit van het Nederlands verder opschroeven", vervolgt Weyts. "Nederlands is de sleutel tot alle schoolse kennis en tot onze samenleving. Het is het vak dat alle andere vakken mogelijk maakt."
Ook wil Weyts voor het eerst inzetten op 'te bereiken minimumdoelen' voor het Nederlands. Voorheen ging het over minimumdoelen die 'na te streven' waren. Het ontwikkelproces van deze 'te bereiken' minimumdoelen is al van start gegaan, na een akkoord met de onderwijsverstrekkers, laat Weyts weten aan Belga. De digitale versie van de Koalatest werd ontwikkeld door uitgeverij Plantyn en Digital Service Agency Wisemen. "Wij zijn zeer verheugd over het vertrouwen dat men in Plantyn stelt om de Koala-test te digitaliseren", zegt Bart Dooms, general manager van uitgeverij Plantyn. "Dit past volledig in onze strategie om een echte partner te zijn voor het hele onderwijsveld."