Donderdag gaat het nieuwe schooljaar in het Nederlandstalig onderwijs van start, en opnieuw zal dat gebeuren met een groot lerarentekort. In de Brusselse basis- en secundaire scholen van het Gemeenschapsonderwijs (GO) gaat het voorlopig om 101 leerkrachten.
Zoektocht naar leraren sleept aan: 101 tekorten in het Brusselse gemeenschapsonderwijs
Er zijn nog geen volledige cijfers van het lerarentekort in Brussel, al heeft het GO wel al een voorlopige balans. In de basisscholen is er momenteel een tekort van 56 leerkrachten. In de secundaire scholen gaat het om 45 leerkrachten.
"Het gaat om verschillende vakken, er zit geen lijn in,” zegt Erwin De Mulder, coördinerend directeur voor de middelbare scholen. "Vooral wanneer het gaat om kortere vervangingen, duiken er problemen op en is het moeilijk mensen te vinden."
Volgens De Mulder is het vooral lastig om leerkrachten te vinden in scholen die minder bereikbaar zijn met het openbaar vervoer of met de wagen en in scholen met oudere infrastructuur. "Nieuwe schoolgebouwen trekken meer personeel aan."
“Als we nu onvolledig starten, zal het in de loop van het schooljaar enkel erger worden. We zitten vast in een negatieve spiraal”
Het katholiek onderwijs kon nog geen cijfers geven. Al liet Griet Blondiau van het Katholiek Onderwijs Brussel Annunciaten (KatOBA) weten dat ze voor hun 21 scholen nog op zoek zijn naar 18 voltijdse equivalenten.
Bruno De Lille van de katholieke koepel Sint-Goedele schat het tekort voor zijn scholen op meer dan 50 leerkrachten. “We kijken met een bang hart naar de start,” zegt De Lille. “Als we nu onvolledig starten, zal het in de loop van het schooljaar enkel erger worden. Door het tekort aan leerkrachten wordt de druk groter en lopen we meer risico dat er leerkrachten uitvallen. We zitten vast in een negatieve spiraal.”
Gemeentelijke scholen
Ook bij de gemeentescholen heerst een tekort. Voor de Nederlandstalige basis- en secundaire scholen van de Stad Brussel gaat het om twaalf voltijdse en vijf halftijdse openstaande vacatures.
In Molenbeek valt het volgens schepen Jef Van Damme (Vooruit) goed mee in de zes gemeentelijke basisscholen. "Wij hebben op één of twee vacatures na in al onze scholen een volledig team. Op een totaal van 200 leerkrachten gaat het dus maar om 1 of 2 procent vacatures," zegt Van Damme. "Dat is veel beter dan vorig jaar."
De nieuwe leerkrachten zijn zowel jonge starters als enkele zij-instromers en ze zouden vooral via mond-aan-mondreclame zijn aangeworven. "Het blijft natuurlijk hout vasthouden, want het lerarentekort is nog niet opgelost. In enkele klassen van het lager onderwijs moeten wij nog altijd kleuterleerkrachten inschakelen, vooral in het eerste of tweede leerjaar. Hier en daar staat ook nog een opvoeder in opleiding voor de klas, maar dat is een grote uitzondering," zegt Van Damme.
Algemene cijfers van het lerarentekort in Brussel zijn er nog niet. Een zoekopdracht op de website van VDAB geeft alvast 450 openstaande vacatures als leerkracht aan, maar daar horen ook zorgleerkrachten bij en nog enkele vacatures van begin juli die mogelijk al ingevuld zijn.
Terug naar school 2022
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Terug naar school 2022 , lerarentekort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.